Dzień dobry 🙂
Dziś przy niedzieli polecam Waszej uwadze pomysł na świąteczny obiad. Roladki schabowe, ale oczywiście ze świątecznym smakiem czyli suszonymi grzybami. Proste, efektowne i oczywiście przepyszne! U mnie przepis tylko na dwie porcję, bo tylko my z mężem lubimy takie mięsko,bo dziewczyny jak to dziewczyny czasem grymaszą... ale danie z powodzeniem można przygotowywać w większej ilości, należy tylko odpowiednio zwielokrotnić składniki,a procedura postępowania pozostaje taka sama. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania takich roladek na świąteczny obiad 🙂
2 grube kotlety schabowe - ok. 2 cm grubości
15 g suszonych grzybów
1 duża brązowa pieczarka
1/2 cebuli
1 łyżka smalcu
1 łyżka oleju
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sól pieprz do smaku
1 litr wody
Sól pieprz do smaku
Suszone grzyby zalać szklanką wrzątku i odłożyć na godzinę. Następnie odcedzić ( wodę zachować) i drobno pokroić. Pieczarkę i cebulę także drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić i dodać namoczone grzyby,a po 2 minutach pieczarkę. Smażyć kolejne 2 minuty po czym dodać połowę wody z moczenia grzybów. Dusić do miękkości. Gdyby grzyby nadal były twardawe dodać resztę wody i dusić aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Kotlety najlepiej wykroić z większego kawałka schabu. Ja tak zrobiłam. Ukroiłam dwa grubsze kotlety,a resztę mięsa pokroiłam na cieńsze plastry.
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Rozbić dosyć cienko, ale nie przerwać mięsa.
Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Posmarować musztardą cały plaster i wyłożyć nadzienie grzybowe. Zwinąć.
Na talerzu wymieszać łyżkę mąki z papryką mieloną i obtoczyć mięso z każdej strony. Nadmiar mąki delikatnie strzepnąć.
W dużym garnku rozgrzać smalec i ułożyć mięso zlepieniem do dołu, obsmażyć. Następnie obrócić i w miejsce złączenia wbić 2-3 wykałaczki,aby podczas duszenia farsz nie uciekł.
Dodać wodę i zagotować. Gdy to nastąpi, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Następnie wyjąć mięso na talerz, zwiększyć ogień i ponownie doprowadź do wrzenia. W międzyczasie mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać chochlę płynu z garnka, wymieszać i wlać wszystko do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Włożyć mięso. Gotować całość razem 2-3 minuty. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.





Super przepis i wykonanie 👍Takie roladki zrobię na pewno 😊
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie zapachniało świętami! 🎄 Te roladki wyglądają niesamowicie efektownie, a połączenie schabu z aromatem suszonych grzybów to absolutny klasyk w najlepszym wydaniu. Choć sama, jak wiesz, mięsa nie jem, to patrząc na zdjęcia i ten sos, już widzę zachwyt w oczach moich bliskich – oni są wielkimi fanami takich dań. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, żeby przygotować im wyjątkowy, świąteczny obiad, bo Twoje instrukcje są tak jasne, że nie da się tego zepsuć. Dzięki za inspirację ✨
OdpowiedzUsuń