Dzień dobry 🙂
W dniu dzisiejszym polecam Waszej uwadze prosty i pyszny piernik. Taki, który spokojnie można upiec nawet w wigilijny poranek i będzie cieszył nasze podniebienia podczas świąt. Jeśli Was zaciekawiłam to zapraszam dalej. Ja ten przepis mam od swojej Mamy i gdy nie mamy czasu na bardziej pracochłonny piernik, ten przepis ratuje życie kulinarne 😉 serdecznie polecam.
350 g mąki
20 g kakao
100 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka rozm L
180 g cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
110 g dżemu truskawkowego
1 duży słoik powideł - 410 g
Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. I ubijać nadal. Dodać po 1 żółtku. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej i cały czas miksować. W kolejnym kroku na przemian dodawać mleko i sypkie składniki i mieszać. Na koniec dodać dżem i wymieszać łyżką.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąka i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Następnie przekroić na pół i posmarować obficie powidłami. Przykryć drugim kawałkiem. Owinąć folią spożywczą i zostawić na kilka godzin lub na całą noc. Kolejnego dnia oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.





To ulubione ciasto mojej mamusi. Przepisy zapisałam.
OdpowiedzUsuńYummy yummy :D U ciebie to zawsze są takie pyszności że aż ślinka leci. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńAngelika
Pyszny 😋takie przepisy od mamy są ponadczasowe i cenne ❤️
OdpowiedzUsuńAleż on musi być pyszny. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńNie wykluczone, że skorzystam :)
OdpowiedzUsuń