wtorek, 16 grudnia 2025

Magdalenki pomarańczowe z czekoladą

Dzień dobry 🙂 

Zapraszam Was na ciastka, które chciałam już od kilku lat wypróbować, ale z jakiegoś powodu się ich bałam, więc nie kupowałam foremki do przygotowania tych ciastek. A o czym mowa? O magdalenkach oczywiście! Zawsze wydawały mi się zbyt skomplikowane i tak z roku na rok odpuszczałam temat magdalenek... aż obejrzałam na streamingu  program o pieczeniu i tam kobitka piekła te ciacha i okazało się że nie taki diabeł straszny. Kupiłam więc foremkę i zabrałam się za pieczenie. Wiedziałam, że pierwsze magdalenki będą w klimacie świątecznym. I tak pożeniłam pomarańcze z czekoladą czyli już bardziej świątecznie nie może być,prawda? 

A jak to u Was? Znacie? Wypiekacie takie ciasteczka? Czekam na komentarze 🙂 zapraszam na przepis i do piekarników rzecz jasna 😉




100 g masła

100 g mąki 

60 go cukru pudru 

2 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Skórka otarta z pomarańczy 

Szczypta soli 

50 g czekolady mlecznej 

1 łyżka oleju 



Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do małej miseczki.

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i solą na jasny krem. Dodać skórkę z pomarańczy.

Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i po łyżce dawać mąkę i mieszać do połączenia.

Nakładać ciasto do foremki na magdalenki. Ciasto powinno wypełnić w 90% foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st ( góra -dół) i piec 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec około 8-10 minut do wyraźnego zrumienienia.

Wyjąć i ostudzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną oleju. Maczać ciasta i odłożyć na kratkę do zastygnięcia czekolady. Smacznego.








2 komentarze:

  1. Właśnie piję kawę i pomyślałam sobie, że chciałabym teraz zjeść jedno takie ciasteczko.

    OdpowiedzUsuń