sobota, 13 grudnia 2025

Rolada konar drzewa

Dzień dobry 🙂 

Po pierwsze serdecznie dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe, miło mi że pamiętałyście 😘 i w związku z tymi urodzinami  zapraszam Was na ciasto urodzinowo - świąteczne. W tym roku jakoś nie miałam pomysłu na swój tort urodzinowy. Dla pozostałych członków rodziny jakoś bez problemu przychodzą pomysły do głowy a dla siebie pustka w głowie. Dlatego też gdy dwa tygodnie temu moja Martynka zapytała kiedy zrobię roladę biszkoptową ( to ciasto bezapelacyjnie lubi cała trójka, mówię trójka bo ja wszystkie ciasta lubię 🤣), stwierdziłam że zrobię sobie na urodziny roladę i to Tę roladę. A mam na myśli roladę Büche de Nöel. Od kilku lat chodzi za mną ten pomysł, ale jakoś nigdy nie mogłam wyrobić się w czasie... ale w końcu się udało. Oczywiście nie jest to oryginalna rolada jaką przygotowuję się we Francji, jedynie inspiracja tym przepisem. Ale i tak jest zadowolona! A Martynka gdy rano we czwartek zobaczyła ciasto w lodówce stwierdziła, że będzie Jej łatwiej przetrwać 4 lekcje gdy wie, że takie pyszności ma w domu 🙃 i czy może być lepszy komplement? 😍

Zdjęcia nie do końca oddają urok tego ciasta,nie umiałam dobrze ustawić do zdjęć, ale sądzę że widać że to ładny i smaczny deser. Może i Wy się zainspirujecie? Na pewno zrobicie furorę takim deserem, serdecznie Wam polecam 😘

Udanej soboty!





Biszkopt:

5 jajek 

5 łyżek mąki pszennej 

5 łyżek mąki ziemniaczanej 

10 łyżek drobnego cukru 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem czekoladowy:

100 g mlecznej czekolady

200 ml śmietany kremówki 30%

250 g serka mascarpone 

Ganache:

200 ml śmietanki kremówki 30%

100 g mlecznej czekolady 

100 g gorzkiej czekolady 

Ciasteczka grzybki,waflowe listki 


Biszkopt:

Białko oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać aż się rozpuści. Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku. Na koniec przesiać obie mąki z  proszkiem do pieczenia. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać i piec w 180 st około 10-12 .Wyjąć i ostrożnie przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do ostygnięcia.

Krem czekoladowy:

Osiem godzin przed przygotowaniem kremu zagotować śmietankę z czekoladą. Ostudzić i porządnie schłodzić. Następnie ubić i połączyć z serkiem mascarpone.

Wykonanie:

Roladę rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zrolować i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 8 godzin lub całą noc.

Ganache+ dekoracja:

Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Czekoladę z grubsza posiekać i przełożyć do miski. Zalać śmietaną i odłożyć na 2 minuty.

Po tym czasie dokładnie wymieszać aby czekoladą się rozpuściła. Ostudzić a następnie schodzić w lodówce, co jakiś czas mieszając aby ganache nie stwardniał.

Gdy będzie zimny ubić na puszysty krem. 

Z rolady odkroić brzydkie końce a następnie po skosie ukroić grubszy plaster. Ułożyć z boku rolady,aby przypominało to konar drzewa.

Ganache przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć obficie krem na roladę ( pamiętając o łączeniu). Udekorować grzybkami i listkami. Schłodzone przez godzinę. Smacznego.








4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, aż szkoda jej kroić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przede wszystkim serdeczne zyczenia urodzinowe i gratulacje z okazji tak udanego wypieku! Rolada wyglada jak prosto z paryskiej cukierni, a smak ma prawdopodobnie nawet jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń