czwartek, 11 grudnia 2025

Bigos z kiszonej i stożkowej kapusty ( nie tylko na święta)

Dzień dobry 🙂 

Dziś klasyka bez której nie mogą się obyć żadne święta, przynajmniej u nas. Już gdy byłam małą dziewczynką bigos był stałym punktem na naszym stole. I ja kontynuuję tą tradycję i bigos musi być. Nie będę ukrywać są takie podejścia, że jest trochę inny niż zwykle. Tak jest tym razem, oprócz kiszonej kapusty, dodałam stożkową. A wkład mięsny to nie tylko kiełbasa i boczek,tym razem do garnka trafiło trochę mięsa porosłowego. U nas rosół jest co niedzielę, więc i zapasy takiego mięsa rosną więc trzeba jakoś go przerabiać. I tym razem padło na bigos. I jestem zdania, że bardzo ładnie takie mięso wzbogaciło smak mojego bigosu.

A jak to jest u Was? Jest bigos na święta czy nie ma? A jeśli jest to jaki? Tradycyjny czy też czasem szalejecie w garnku? Dajcie znać w komentarzach 🙂

Serdecznie Was pozdrawiam 🙂 




400 g kiszonej kapusty 

600 g kapusty stożkowej 

3 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

3 ziela jałowca 

1 mała skórka z boczku wędzonego surowego 

2 litry wody 

3 kiełbasy śląskie 

150 g boczku wędzonego surowego 

220 g mięsa drobiowego ugotowanego ( może być z rosołu)

200 g koncertu pomidorowego 

7 suszonych grzybów 

1 łyżeczka kminku 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 

1 łyżka cukru 



Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i poszatkować, przełożyć do garnka ( bez płukania). Kapustę stożkowa umyć i drobno poszatkować, dodać do garnka z kiszoną kapustą.

Dodać oba ziela, liście laurowe , kminek , grzyby oraz skórkę z boczku. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny. Wyłączyć i zostawić kapustę do wystygnięcia.

Kolejnego dnia kapustę ponownie wstawić na ogień.

Boczek drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę,a mięso drobiowe z grubsza posiekać.

W rondlu z nieprzywierającą powłoką przesmażyć boczek. Gdyby puścił za mało tłuszczu, dodać 1 łyżkę oleju i wrzucić kiełbasę z mięsem drobiowym. Podsmażyć całość około 5 minut i dodać do garnka z kapustą.

Gotować całość jeszcze z 30-40 minut. Doprawić solą pieprzem i papryką oraz koncentratem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Podawać gorące, smacznego.






20 komentarzy:

  1. Bigos mniam. Najlepiej smakuje zimą, właśnie w świątecznym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bigosik zawsze, a teraz smakuje najlepiej:)
    Ta miseczka prezentuje sie wybornie!
    Monia Kochana, sikorki mi doniosły, że dziś masz urodzinki i z tej okazji życzę, aby każdy dzień był dla Ciebie nową, ekscytującą przygodą. Niech życie zaskakuje Cię pozytywnie na każdym kroku, a wszystkie plany i marzenia realizują się w najbardziej nieoczekiwany i piękny sposób. Niech każda chwila życia będzie lepsza od poprzedniej, pełna radości, miłości, sukcesów i spełnienia.
    Jesteś wyjątkowa, a świat jest lepszy dzięki Twojej obecności😘
    Pięknych urodzin 🥂🍾🌹🎂🎁

    OdpowiedzUsuń
  3. Bigos to u nas się robiło po świętach z resztek.Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń, 100 lat.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja rodzinka uwielbia taki bigos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie. U mnie świetny bigos robi zawsze babcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda, u mnie króluje kapusta z grochem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bigos robię po Świetach a w Wigilię tradycyjna kapusta z bobem na zasmażce z masła i cebulki.Monika wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin 💐🎂🍀

    OdpowiedzUsuń
  8. Bigos to podstawa dań świątecznych. Ile kucharek, tyle przepisów, każda ma swój :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny i automatyczny bigosik 😍. W moim domu rodzinnym obowiązkowa była wigilijna kapusta z grzybami oraz kapusta z grochem. Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja także robię bigos z kapusty kwaśnej i słodkiej. Dużo żeberek i przypraw. To danie które nie wymaga wiele wysiłku. A smakuje wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas bigos pojawia się w okresie zimowym, zwykle z filetem z kurczaka, grzybami i suszonymi śliwkami. Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł :D Muszę też zrobić taki bigos.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobry bigosik musi być.
    Jak już pewnie wiesz, u mnie w kuchni bardziej, niż ja, szaleje mój mąż i on ma zawsze zapasy takich dobroci porobione w słoiki.
    Ale bigos na święta u nas jest!
    Pięknego weekendu, kochana Moniu!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chodzi za mną bigos już od kilku dni. :) Teraz to dopiero dostałam na niego smaku. :D Dziękuję za przepis 😘

    OdpowiedzUsuń
  15. Chodzi za mną bigos już od kilku dni. :) Teraz to dopiero dostałam na niego smaku. :D Dziękuję za przepis 😘

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! U mnie mistrzem ceremonii bigosowej jest małżonek. Ja się nie śmiem wtrącać ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. W okresie jesienno -zimowym rewelacyje danie jednogarnkowe. My akurat kończymy, ale na święta znów zrobię. 👍

    OdpowiedzUsuń
  18. Zacznę Kochana Moniu od życzeń (zdążyłam w ostatnim momencie):
    Z okazji urodzin życzę Ci, aby każdy dzień przynosił Ci powody do uśmiechu, a życie układało się dokładnie tak, jak tego pragniesz. Niech spełniają się Twoje plany, marzenia dodają skrzydeł, a ludzie wokół napełniają Cię dobrą energią. Wszystkiego najpiękniejszego!

    OdpowiedzUsuń
  19. A co do bigosu, to u mnie akurat nie wpisowuje się on w świąteczne menu :-). Gotuję kapustę z grzybami, i tradycyjnie kapustę z grochem. Bigos gotuję przed świętami, ale kładę w słoiki i otwieram zazwyczaj na Sylwestra, albo wtedy, kiedy mamy na niego ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bigosik uwielbiam :) Zwłaszcza z młodej kapustki

    OdpowiedzUsuń