Dzień dobry 🙂
W piątek było danie bezmięsne,a dziś jest mięsko i przepyszny sosik. Mięso jest na bogato, z dodatkiem bazylii i mozzarelli a sos z kurek. Kule smakowały wszystkim, nawet dziewynkom. Wbrew obawom nie były suche, pomimo że były pieczone. Ja miałam ochotę na grzybowy sos,a że teraz jest sezon na kurki to i taki sosik był i było bardzo smakowicie. Serdecznie polecam i udanej, spokojnej niedzieli życzę 🩷
Mięsne kule:
500 g mięsa mielonego z szynki
6-7 dużych liści bazylii
1 jajko
50 g grubo mielonej bułki tartej
8 małych kulek mozzarelli
Sól pieprz do smaku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sos kurkowy:
200 g kurek
1 mała cebula
2 łyżki oleju
20 g mąki
500 ml wody
Sól pieprz do smaku
Mięsne kule:
Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekaną bazylię. Wbić jajko, przyprawić i dodać bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
Podzielić na 5 porcji . Uformować placuszek na którym ułożyć po 1,5 kulki sera , uformować dużą kulę.
Obsmażyć na odrobinie oleju z każdej strony i przełożyć do formy do zapiekania i piec 20-25 minut w 180 st ( użyłam funkcji termoobiegu). Wyjąć i przełożyć do sosu, wymieszać i podawać.
Sos kurkowy:
Większa grzyby przekroić na 2-3 części,a mniejsze można zostawić w całości.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Dodać grzyby i podsmażyć 2 minuty. Następnie dodać 200 ml i dusić. Gdy większość płynu odparuje dodać mieszankę reszty przewidzianej wody i mąki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i zagotować do zgęstnienia. Dodać mięsne kule. Smacznego.
Smakosze mięso na pewno będą zadowoleni, jedząc tak pyszne danie.
OdpowiedzUsuńTen sos kurkowy to na pewno raj dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńJesteś artystką w kuchni, Kochana Moniczko! Podziwiam Twoje pomysły... Narobiłaś mi apetytu na kurki. Uściski, pięknej niedzieli i całej jesieni - bo dzisiaj jej pierwszy dzień... 😘
OdpowiedzUsuńWydaje się, że to świetne jesienne, ale lekkie danie!
OdpowiedzUsuńSmakowite danie, ja mam problem z sosem kurkowym, nie wychodzi, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealne na niedzielny obiadek :) Lubię dodawać tego typu ser do rożnych dań. A u nas dziś kluseczki i buraczki z naszego ogrodu ♥ Troszkę z nimi było roboty ale w niedzielę jak najbardziej jest na to czas.
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię, a kurkowy sos to już w ogóle...przepyszne danie wyczarowałaś ^_^
OdpowiedzUsuńMmm pychotka :D!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Ale mam smaka na taki sos kurkowy i jeszcze ta mozzarella. Pyszności!<3
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo smakowicie. Na kule zapiekane się pokuszę, ale jaka szkoda, że nie możemy jadać sosów ze świeżych grzybów, bo uwielbiamy kurki. Coś jednak wymyślę. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńWow! Super. Z chęcią wypróbuję przepis, ale zrobię w innym sosie.
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla mojego męża! :)
OdpowiedzUsuńWOW!! Fajne kule ;) ostatnio zrobiłam podobne, ale faszerowane serem pleśniowym. Fajne, bo z nutką ostrości.
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek 😋 pozdrawiam serdecznie 😘
OdpowiedzUsuńPatrząc na ten przepis, pierwsze co pomyślałam to jaki pyszny, jesienny obiad!
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia ser, mięso i grzyby, więc grzech nie skorzystać z tego przepisu!
Podziwiam, że masz tyle różnych pomysłów na obiad i pokazujesz proste przepisy na urozmaicenie klasycznego dania :)
WOW! Muszę wypróbować ten przepis. Bardzo dziękuję <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)
Cześć Monia! Brzmi pysznie! Połączenie mięsa z bazylią i mozzarellą to strzał w dziesiątkę, a sos z kurek to idealny dodatek na ten sezon. Super, że wszystkim smakowało, nawet dziewczynkom! Dzięki za inspirację na obiad! Życzę miłego nowego i spokojnego tygodnia :)
OdpowiedzUsuńjak ja kocham kurki w sosach:D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Serdeczne pozdrowienia! ♥️
OdpowiedzUsuń