niedziela, 22 września 2024

Pieczone kule mięsne z mozzarellą w prostym sosie kurkowym

Dzień dobry 🙂 

W piątek było danie bezmięsne,a dziś jest mięsko i przepyszny sosik. Mięso jest na bogato, z dodatkiem bazylii i mozzarelli a sos z kurek. Kule smakowały wszystkim, nawet dziewynkom. Wbrew obawom nie były suche, pomimo że były pieczone. Ja miałam ochotę na grzybowy sos,a że teraz jest sezon na kurki to i taki sosik był i było bardzo smakowicie. Serdecznie polecam i udanej, spokojnej niedzieli życzę 🩷




Mięsne kule:

500 g mięsa mielonego z szynki 

6-7 dużych liści bazylii 

1 jajko 

50 g grubo mielonej bułki tartej 

8 małych kulek mozzarelli 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

Sos kurkowy:

200 g kurek 

1 mała cebula 

2 łyżki oleju 

20 g mąki 

500 ml wody 

Sól pieprz do smaku 



Mięsne kule:

Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekaną bazylię. Wbić jajko, przyprawić i dodać bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę mięsną.

Podzielić na 5 porcji . Uformować placuszek na którym ułożyć po 1,5 kulki sera , uformować dużą kulę.

Obsmażyć na odrobinie oleju z każdej strony i przełożyć do formy do zapiekania i piec 20-25 minut w 180 st ( użyłam funkcji termoobiegu). Wyjąć i przełożyć do sosu, wymieszać i podawać.

Sos kurkowy:

Większa grzyby przekroić na 2-3 części,a mniejsze można zostawić w całości.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Dodać grzyby i podsmażyć 2 minuty. Następnie dodać 200 ml i dusić. Gdy większość płynu odparuje dodać mieszankę reszty przewidzianej wody i mąki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i zagotować do zgęstnienia. Dodać mięsne kule. Smacznego.








20 komentarzy:

  1. Smakosze mięso na pewno będą zadowoleni, jedząc tak pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos kurkowy to na pewno raj dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś artystką w kuchni, Kochana Moniczko! Podziwiam Twoje pomysły... Narobiłaś mi apetytu na kurki. Uściski, pięknej niedzieli i całej jesieni - bo dzisiaj jej pierwszy dzień... 😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się, że to świetne jesienne, ale lekkie danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite danie, ja mam problem z sosem kurkowym, nie wychodzi, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne na niedzielny obiadek :) Lubię dodawać tego typu ser do rożnych dań. A u nas dziś kluseczki i buraczki z naszego ogrodu ♥ Troszkę z nimi było roboty ale w niedzielę jak najbardziej jest na to czas.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dania bardzo lubię, a kurkowy sos to już w ogóle...przepyszne danie wyczarowałaś ^_^

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mam smaka na taki sos kurkowy i jeszcze ta mozzarella. Pyszności!<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda to bardzo smakowicie. Na kule zapiekane się pokuszę, ale jaka szkoda, że nie możemy jadać sosów ze świeżych grzybów, bo uwielbiamy kurki. Coś jednak wymyślę. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Super. Z chęcią wypróbuję przepis, ale zrobię w innym sosie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne danie dla mojego męża! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. WOW!! Fajne kule ;) ostatnio zrobiłam podobne, ale faszerowane serem pleśniowym. Fajne, bo z nutką ostrości.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny obiadek 😋 pozdrawiam serdecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
  14. Patrząc na ten przepis, pierwsze co pomyślałam to jaki pyszny, jesienny obiad!
    Mój mąż uwielbia ser, mięso i grzyby, więc grzech nie skorzystać z tego przepisu!
    Podziwiam, że masz tyle różnych pomysłów na obiad i pokazujesz proste przepisy na urozmaicenie klasycznego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. WOW! Muszę wypróbować ten przepis. Bardzo dziękuję <3
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cześć Monia! Brzmi pysznie! Połączenie mięsa z bazylią i mozzarellą to strzał w dziesiątkę, a sos z kurek to idealny dodatek na ten sezon. Super, że wszystkim smakowało, nawet dziewczynkom! Dzięki za inspirację na obiad! Życzę miłego nowego i spokojnego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie! Serdeczne pozdrowienia! ♥️

    OdpowiedzUsuń