Dzień dobry 🙂
Macie ochotę na zupę? Jeśli tak to proponuję jarzynową z kluseczkami. Obie córki w tym roku mają taki plan, że kończą lekcje albo 14:35 czy 15:25 i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy,bo można w dowolnym momencie odgrzać. Tym razem przygotowałam do tej zupy lane kluseczki i tym kupiłam moje córcie 😉 serdecznie zapraszam na przepis.
300 g ziemniaków ( waga po obraniu)
1 mała pietruszka
1 średnia marchewka
200 g mrożonej zielonej fasolki
200 g cukinii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
3 ziela angielskie
1 łyżka sosu sojowego
2 litry wody
50 ml śmietany 12%
Kluseczki:
200 g mąki pszennej
125 ml wody
2 jajka rozm. L
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Marchewkę, pietruszkę oraz cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki przepuścić przez blender z końcówką do frytek lub po prostu zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i gdy zacznie pachnieć wrzucić wszystkie warzywa ( poza fasolką). Podsmażyć 2-3 minuty,a następnie dodać wodę oraz fasolkę. Dodać ziele oraz sól. Doprowadzić do zagotowania.
Zmniejszyć ogień i gotować zupę do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Kluczeki:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na gładką, gęstą masę. Zagotować wodę w dużym garnku. Postawić na garnku druszlak i wylać ciasto. Przetrzeć ciasto. Zagotować i gotować około 2-3 minuty. Odcedzić i przelać wodą. Dodać do zupy. Wymieszać. Smacznego.
Super zupka. Świetny pomysł z tym druszlakiem , bo ja zawsze leję prosto z kubeczka. Wypróbuję. Miłego weekendu 🍄🍄🍄🍄🍁🍁🍁🍁
OdpowiedzUsuńEkstra przepis. Taka zupka rozgrzewa jesienią.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa 😋idealna na tą pogodę 💪fajne te kluseczki przeciskane przez durszlak,szczerze tak nigdy nie robiłam i muszę zrobić 😉U nas już drugi dzień barszczyk ukraiński 😁 pozdrawiam serdecznie 😘 miłego weekendu 🍀
OdpowiedzUsuńKiedy byłam mała, moja mama często robiła taką zupę. Bardzo ją lubię.
OdpowiedzUsuń