środa, 11 września 2024

Migdałowo- kokosowe półksiężyce

 Dzień dobry 🙂 

Jak co roku gdy zaczyna się szkoła moja starsza córcia pyta: " czy w tym roku też będziesz piec babeczki i ciastka nam do szkoły". Oczywiście odpowiedziałam, że tak! Dlatego też w większości niedziel wchodzę do kuchni, aby coś upiec. Na pierwszy ogień poszły ciasteczka na bazie migdałów i wiórków kokosowych. A żeby oszukać trochę na cukrze i kaloryczności to dodaję też erytrol. Gdy dziewczynki oswoją się z jego smakiem to będę używać tylko sam erytrol ( gdy piekę coś tylko dla siebie to używam tylko erytrolu). 

Ciasteczka smakowały i to bardzo. Nawet mąż się skusił,bo lubi kokosowy smak. Wbrew pozorom ciastka nie są szczególnie skomplikowane w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować pomysł 🤩 




120 g zmielonych migdałów*

75 g wiórków kokosowych

50 g cukru pudru

100 g erytrolu zmielonego na puder

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g mąki pszennej

120 g masła lub margaryny tortowej

Cukier puder do obtoczenia ciastek


* Jeśli macie migdały w łupinach należy je zalać wrzątkiem, wyłuskać z łupin i zostawić do osuszenia. Następnie zmielić.

Do miski przełożyć migdały, wiórki, mąkę, proszek oraz oba cukry. Dokładnie wymieszać.

Jajka wbić do małej miseczki i roztrzepać widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać.

Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i " wgnieść " je do ciasta, aby nie było go widać. Krótko zarobić i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ponownie lekko zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą uformować w wałeczek jak na kopytka i pokroić na 6-8 cm kawałki. Każdy formować w dłoniach w półksiężyc i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 8-11 minut,w zależności od zdolności piekarnika. Wyjąć ostudzić na kratce.

Do niedużej miseczki przełożyć cukier puder i obtaczać ciasteczka. 

Przechowywać w metalowej puszce lub dużym słoiku na ciastka. Smacznego.









28 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie! Wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję,taki efekt chciałam osiągnąć 😀

      Usuń
  2. Kradnę przepis 😁 bo na święta upiekę na pewno też bez cukru 🙂piękne ciasteczka 😍👍😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę Aniu, korzystaj do woli, nam nadzieję że przypadną Wam do smaku. Gorące uściski 😘

      Usuń
  3. Lubię wszystko, co kokosowe, więc myślę, że będą mi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka na bazie migdałów i wiórków kokosowych? Brzmi super. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do kawki idealne:)
    Pozdrawiam smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  6. Ale widok. I to są moje smaki. Muszę się pokusić. Pozdrawiam serdecznie 💕

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że ten smak mógłby stać się moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, też bym zjadła takiego rogalika, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  9. O, jak cudnie, że pieczesz dziewczynkom ciasteczka do szkoły :) Na pewno uradowałaś je tą pozytywną odpowiedzią. Ale pysznie wyglądają te wypieki! Migdały i kokos - wspaniałe połączenie, które nie mogło się nie udać :)
    Chętnie pokuszę się na ten przepis i spróbuję upiec mężowi :)
    Pozdrawiam cieplutko i pięknego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kochana 💜 oczywiście że nie mogło być innej odpowiedzi. Skoro lubią moje wypieki a ja kocham piec to układ idealny. I powiem więcej staram się aby wyroby się nie powtarzały i były " mobline" żeby łatwo było zabrać je do szkoły 🙂
      Serdecznie polecam przepis.
      Również gorąco Cię pozdrawiam i samych radosnych dni życzę 😀

      Usuń
  10. Wyglądają bardzo kusząco, na pewno były przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, też jestem z nich bardzo zadowolona 🤗

      Usuń
  12. Mmm... pychotka takie ciasteczka ^_^

    OdpowiedzUsuń