Dzień dobry:)
Czy wspominałam Wam już, że mój mąż jest wielkim fanem krokietów? Oczywiście na podium są tradycyjne na naleśnikach z kapustą i mięsem. Znacie mnie również, że ja od czasu do czasu lubię eksperymentować i dlatego zaserwowałam mężowi krokiety przygotowane na bazie tortilli. Na farsz użyłam pieczarek i surowego salami. Wyszło naprawdę smakowicie i mniej pracy. Mam nadzieję że zainspirowałam Was do próbowania nowych pomysłów. Udanego dnia 😀
4 placki tortilli
320 g pieczarek
110 g surowego salami w plastrach
15 cm pora
70 g sera żółtego
Sól, pieprz do smaku
6 łyżek oleju
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
Pora pokroić w małą kostkę. Salami również. Opłukane i osuszone pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pora i salami. Podsmażyć aż por się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i dusić wszystko do zmniejszenia objętości przez grzyby. Doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Ostudzić i dodać starty na dużych oczkach ser, wymieszać.
Farsz podzielić na 4 części. Na każdym placku ułożyć jedną porcję farszu i zawinąć placek jak na klasyczny krokiet czyli boczne " skrzydła" do środka i zrolować całość. Panierować w jajku i bułce i smażyć na rumiano na reszcie oleju. Smacznego.
Jak ja dawno nie jadłam krokietów. Narobiłaś mi na nie ochoty.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety. Twoja wersja jest niestandardowa, ale z chęcią ją przetestuję.
OdpowiedzUsuńKrokiety prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetny pomysł na wykorzystanie placków tortilli :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Genialny pomysł, a jaka oszczędność czasu :) Zostaję na dłużej
OdpowiedzUsuńjaki fajny eksperyment!
OdpowiedzUsuńIdealne na niedzielny obiadek :) Zdecydowanie eis skuszę ale wypróbuję na podgrzybkach bo wreszcie co-nieco pojawiły się w lesie :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, bo mój mąż też bardzo lubi krokiety, więc sugestia zostanie wykorzystana :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! Uwielbiam krokiety, ale zawsze przeraża mnie czas, który trzeba poświęcić na ich przygotowanie, dlatego Twój przepis na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam krokiety, szczególnie z kapustą i grzybami, z mięsem i ze szpinakiem, choć w tradycyjnej wersji. Na plackach z tortilli jeszcze nie miałem okazji próbować, więc z miłą chęcią spróbuję zrobić takie krokiety z placków tortilli. Doskonały i fantastyczny pomysł 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 👦🤲🧡
Patryk
Rewelacja! 🧡🧡 Pyszne i pożywne krokiety.
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia! 🤗🌷
Wspaniały pomysł i jaka oszczędność czasu ! ^_^
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńTo brzmi na ciekawą i oryginalną wersję krokietów! Eksperymentowanie w kuchni to świetny sposób na odkrywanie nowych smaków i dań. Dziękuję za podzielenie się tym pomysłem. Mam nadzieję, że mąż cieszył się smacznym posiłkiem. Udanego dnia i kulinarnych eksperymentów :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja 🥰
OdpowiedzUsuń