sobota, 14 października 2023

Koktajl wielosmakowy i trójkolorowy

Dzień dobry:)

Dzisiaj zapraszam na totalną bombkę energetyczną w towarzystwie pięknych kolorów. Właściwie trudno nazwać to przepisem, bo w sumie instrukcja przygotowania jest banalnie prosta. Raczej skupiłaby się na doborze składników tego cudeńka. Jak każdy koktajl, także ten pozwala na zużycie tego co akurat zalega w lodówce. U mnie to była resztka sałaty i jogurtu naturalnego,a reszta składników dołączyła spontanicznie. Na koniec do głowy przyszło mi podanie tej pyszności w takiej właśnie formie i sądzę że sukces murowany. Podoba się Wam taka opcja koktajlowa? Zapraszam do dzielenia się wrażeniami 🙂



Warstwa zielona:

Mała garść dowolnej sałaty - u mnie końcówka kędzierzawej

5-6 liści bazylii

1/2 gruszki

100 ml jogurtu naturalnego

Warstwa pomrańczowa:

2 łyżki puree z dyni ( może być zamrożone)

Sok z 1/2 cytryny

1 łyżka erytrolu

100 ml jogurtu naturalnego

Warstwa fioletowa:

1 serek waniliowy

150 g mrożonych jagód

1/2 szklanki wody

1 łyżka erytrolu


Wszystkie owoce i warzywa umyć ( te które tego wymagają) i dokładnie osuszyć. Przygotować trzy wysokie naczynia i każdą warstwę koktajlu zmiksować osobno ( pamiętajcie o myciu stopy miksującej za każdym razem).

Dynię oraz jagody warto zostawić w zamrożonej wersji,dla łatwiejszego miksowanie warto dodać odrobinę wody.

Nalewać po kolei ostrożnie do szklanki

- warstwa fioletowa

- warstwa pomrańczowa

- warstwa zielona

Podawać od razu. Smacznego.








11 komentarzy: