Dzień dobry:)
Sobota i niedziela to dni,w które mam więcej czasu na gotowanie i wtedy lubię wspiąć się na wyżyny swoich możliwości kulinarnych. Tym razem postawiłam na roladę z uda indyka. Gdy kupowałam ten kawałek mięsa od razu wiedziałam jak go przyrządzę. I na szczęście wyszło mi tak jak to zobaczyłam w głowie,bo nie zawsze tak jest 😏 ale tym razem wyszło i smacznie i ładnie. Jutro niedziela to może się skusicie na taki pyszny obiad? Serdecznie polecam 🙂
1 udo z indyka- ok. 1 kg
10 cm kiełbasy wiejskiej
Po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku granulowanego oraz przyprawy do kurczaka
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
1 łyżeczka mąki
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć kość. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i porządnie natrzeć mięso. Ułożyć kiełbasę i zrolować roladę. Związać sznurkiem i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki na godzinę aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać masło i olej i obsmażyć mięso z każdej strony.
Mięso przełożyć do formy do pieczenia i wlać zawartość z patelni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec godzinę.
Po tym czasie mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową,a soki i tłuszcz z pieczenia ponownie przelać na patelnię ( przelać przez sito , dodać wodę i zagotować. Następnie wymieszać mąkę z odrobiną wody i wlać na patelnię, ponownie zagotować. Roladę pokroić na plastry i podawać z sosem. Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie, ale to nie do końca moje smaki. Za dużo tu mięsa ;) Wolę jak w roladzie jest więcej innych dodatków.
OdpowiedzUsuńMyślę, że mój mąż chętnie by się skusił na taki obiad.
OdpowiedzUsuńJednym słowem... arcydzieło sztuki kulinarnej. Wspaniałe wykonanie. Wspaniały dodatek do obiadu 👍😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię od serca i z serdecznością 🙋♂️🤗💖
Patryk
Mięsko idealne na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo ♥️
OdpowiedzUsuńPychota, jak zawsze u Ciebie kochana😀
OdpowiedzUsuń