Dzień dobry:)
Dziś zapraszam na pyszne gofry. Przygotowane są na bazie puree z dyni i soku z pomarańczy. Są tak urocze, że trudno się powstrzymać aby zjeść tylko jeden. Moje córki były zadowolone gdy dostały taki obiad na słodko. Po ciężkim dniu w szkole chciałam sprawić im przyjemność i wspaniale się udało. A Wy robiliście już takie gofry? Zapraszam 🙂
250 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
60 g masła
150 g puree z dyni
1 pomarańcz
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Z pomarańczy wycisnąć sok. Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć puree z dyni, dodać sok z pomarańczy, masło , mleko oraz żółtka i cukier. Zblendować na gładko. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.
Następnie rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wow, wygląda na prosty przepis, z któym poradziłoby się nawet takie kulinarne beztalencie jak ja :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
Wow! Ale super pomysł, przymierzam się właśnie do zakupu gofrownicy i to będzie pewnie pierwszy przepis, który przetestuję:)
OdpowiedzUsuńDyniowy szał, oprócz kompotu i zupy nie znałam innych potrawy Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTo bardzo oryginalne gofry. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Jesteś prawdziwą kopalnią cudownych, kulinarnych pomysłów 😍
OdpowiedzUsuńprzepyszne, dawno nie robiłam już gofrów , lubię je na śniadanko!
OdpowiedzUsuńDla mnie przepis jest genialny i na pewno go wykorzystam🙂
OdpowiedzUsuńpuree z dyni i sok z pomarańczy - ciekawe połączenie i zapewne smak. Gofrów dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńWspaniałe gofry, ja nie mam gofrownicy więc tylko mogę obejść się smakiem ;)
OdpowiedzUsuńTen pomysł z dynią jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuń👍😊
OdpowiedzUsuńPysznie. :)
OdpowiedzUsuń