środa, 18 października 2023

Paluchy drożdżowe z serkiem i czosnkiem

Dzień dobry:)

Myślę każdy z nas zgodzi się, że nie ma nic lepszego niż smak i zapach domowego pieczywa. Ja tym razem przygotowałam pieczywko w trochę innej wersji. Są to drożdżowe paluchy z nadzieniem na bazie kremowego serka o smaku kurek. Oczywiście może to być Wasz ulubiony smak serka, u mnie akurat taki był w domu. Paluchy doskonale smakują samodzielnie, ale są również wyborne z zupą lub gulaszem. Skusicie się? Serdecznie zapraszam 🙂



500 g mąki pszennej

1 opakowanie drożdży instant

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

270 ml wody w temperaturze pokojowej 

1 serek z kurkami

2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

1 jajko


Do dużej miski przełożyć mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier i majeranek. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W międzyczasie czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do serka. Wymieszać.

Ciasto ponownie krótko zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować serek na jednej połowie ciasta i nakryć drugim kawałkiem. Pokroić na paski o grubości około 2 cm. Złapać za oba końce i kręcić ciastem w przeciwnym kierunku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować roztrzepanym jajkiem. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Piec w 180 st około 22-24 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.







20 komentarzy:

  1. Świetne. Idealne na poranne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam serek z kurkami jest naszym ulubionym do smarowania pieczywa a dodany do takich bułeczek na pewno jest dobrym sposobem aby dodać im smaku:) No i oczywiście czosnek w pieczywie to świetny pomysł.
    Paluchy są bardzo apetyczne! Mniammm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Pyszne i z pewnością bardzo aromatyczne 🧡

    OdpowiedzUsuń
  4. Paluchy drożdżowe prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pomysłowe!!! Z takim serkiem to musi doskonale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka. My uwielbiamy rwany chlebek i bagietki czosnkowo ziołowe. Kiedy mam ochotę, pichce. Ale jesień już, i coraz częściej coś drożdżowe o wypadnie z piekarnika. Hihi. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę je jako dodatek do zupy krem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie paluchy są też świetny dodatkiem do zupy. Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być smaczne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie idealna przekąska, muszą być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  12. A ten serek się nie roztopi? Wiesz, czy w ogóle będzie go czuć? Dla mnie to jeden z większych problemów wypieków z nadzieniami - zawsze się doszukuję smaku i o ile nie jest to oliwka w całości, suszone pomidory czy pestki, to po prostu to przegapiam

    OdpowiedzUsuń