Dzień dobry:)
Równo tydzień temu w niedzielę obchodziliśmy z mężem rocznicę ślubu. Nasze małżeństwo osiągnęło pełnoletniość. Oczywiście z tak zacnej okazji musiał być tort. Wbrew pozorom tort nie jest trudny w przygotowaniu, ale pracy trzeba trochę nad nim poświęcić. Ale wygląd i smak wynagradzają trudy pracy. Mnie udało się przygotować tort jako niespodziankę, bo akurat dzień wcześniej mąż był na dyżurze i miałam sporo czasu na jego wykonanie. Gdy efekt końcowy pokazałam córką, to stwierdziły z jednej strony, że tak ładny, że szkoda jeść, a z drugiej, że szkoda, że na tatę trzeba czekać bo już by chciały skosztować. Ale były dzielne i wytrwały do dnia rocznicy. Po niedzielnym obiedzie ( który też był rocznicowy, ale to innym razem), była kawka i degustacja tego cuda! Może i Was zainspiruję do przygotowania czegoś podobnego? Serdecznie zapraszam na przepis i życzę udanej niedzieli.
Ciasto czekoladowe:
150 g mąki
25 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
120 g erytrolu zmielonego na puder ( lub 100 g cukru)
100 g masła roślinnego
5 łyżek mleka
Masa jogurtowa z galaretką:
230 g truskawek
250 g jogurtu naturalnego
1/2 opakowania galaretki +1 łyżeczki żelatyny
1/2 opakowania galaretki truskawkowej +250 ml wrzątku
Masa kokosowo- śmietanowa:
250 ml śmietany kremówki
20 g wiórków kokosowych
2 łyżki erytrolu
110 g truskawek
Dekoracja:
8-10 truskawek
90 g gorzkiej czekolady
40 g białej czekolady
200 ml śmietany kremówki
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
Do dużej miski przełożyć ciepłe masło, dodać zmielony erytrol i utrzeć aż krem stanie się jasny. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem porządnie wymieszać. Przesiać sypkie składniki, dodać mleko i dokończyć miksowanie.
Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 st około 40 minut, do suchego patyczka ( ciasto można upiec w blasze 29*33 cm ,czas pieczenia około 20 minut). Wyjąć i ostudzić.
Zimne ciasto podzielić na blaty ( z tortownicy pokroić na 3 krążki, a z płaskiego wykroić 2 pełne krążki i jeden składający się z dwóch kawałków).
Masa jogurtowa z galaretką:
Galaretką rozpuścić w 250 ml wrzątku, ostudzić. Przełożyć do zamykanego pudełka, wstawić do lodówki do stężenia. Gdy to nastąpi pokroić ją w kostkę.
Truskawki pozbawione szypułek i umyte przełożyć do rondelka, dodać 3-4 łyżki wody. Zagotować aż się rozpadnie, zmiksować. Dodać proszek galaretki wraz z żelatyną i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, po czym wymieszać z jogurtem.
Masa śmietanowa:
Wiórki zmielić w młynku do kawy. Śmietankę ubić na sztywno z erytrolem, następnie dodać wiórki i wymieszać.
Truskawki pokroić w drobną kostkę i również dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
Składanie:
Na podkład ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz i zabezpieczyć folią rantową. Wyłożyć masę jogurtowa, na nią drugi blat ( ten w dwóch kawałkach) I wstawić do lodówki na godzinę.
Następnie wyłożyć masę śmietanowa, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Dekoracja:
Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej.
Przełożyć część do rękawa cukierniczego i przygotować łabędzie- na papierze do pieczenia zrobić 2 okręgi każdy z boku" przeciągnąć" widelcem. I zrobić piękną szyję i głowę. Wstawić do lodówki do stężenia.
W reszcie czekolady maczać truskawki które również wstawić do lodówki.
W międzyczasie roztopić biała czekoladę i zrobić nią zygzaki na truskawkach, a z reszty wycisnąć ażurowe serca, schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Udekorować tort dookoła oraz wierzch. Zrobić ozdobne rozetki i udekorować truskawkami i sercami. Łabędzie " oprzeć " o bok tortu. Schłodzić jeszcze kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Smacznego.
Piękny i na pewno bardzo pyszny.
OdpowiedzUsuńPiękna rocznica i równie piękny tort.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Od ciast w moim domu jest mój mąż, tworzy słodkie cuda :) Więc chyba jemu zostawię tworzenie takich arcydzieł :) Wszystkiego najlepszego z okazji pełnoletności, życzę kolejnych cudownych lat w miłości i szczęściu :)
OdpowiedzUsuńMonia dużo wspaniałych kolejnych rocznic ♥️♥️a tort piękny, jesteś bardzo zdolna 🙂
OdpowiedzUsuńCudowny torcik <3
OdpowiedzUsuńPiękne łabędzie :) Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy ślubu! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym takim tortem się poczęstowała.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i na pewno bardzo smaczny 😋 Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu ❤️
OdpowiedzUsuńŁadnie i smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
piękny tort i szczęścia w dalszej małżeńskiej drodze!
OdpowiedzUsuńCudowny, a w środku rewelacja!
OdpowiedzUsuńo ludu jakie piękne dostojne ciacho!!!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie - nie tylko z wierzchu, ale i w środku robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńPiękny tort, musiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort. Musiał być smaczny. My w tym roku też 18 stka... Ale razem po ślubie dyska, tez był tort z masą kokosową ale i z kaszką manną. Zniknął raz dwa. Wszystkiego najpiękniejszego na kolejne lata. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń8;Przepiękny tort ^_^ Życzę Wam kolejnych szczęśliwych lat razem :*
OdpowiedzUsuńTort przepiękny,cudownie udekorowany! Na 100% przepyszny!
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze,
dużo miłości, spokoju i tylko szczęśliwych dni Wam życzę.
Pozdrawiam serdecznie:)