Witajcie:)
Dziś prosty i szybki przepis...na pikle. Pikle to dobry dodatek do mięsa, wędlin czy kanapek. Ja wykorzystałam je do przepisu,którym wkrótce się z Wami podzielę. Na szybkie pikle tak naprawdę nadaje się wiele warzyw,ja postanowiłam na jedne ze swoich ulubionych oraz na te,które zwykle są w mojej kuchni. Pikle gotowe do jedzenia są już po godzinie,ale noc w lodówce dobrze im robi. Pomysł na szybkie pikle podpatrzony u Jamiego Oliwera 😄
150 ml wody
80 ml octu
5 łyżeczek cukru
1,5 łyżeczki soli
1 ogórek wężowy
3-4 małe młode cebulki
3-4 rzodkiewki
Do rondelka przelać wodę, dodać ocet oraz cukier i sól. Zagotować aż do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Warzywa dokładnie umyć. Ogórka nie obierać, pokroić w plasterki. Cebulę i rzodkiewki przekroić na ćwiartki.
Przełożyć do średniego słoika i zalać zalewą. Zakręcić i potrząsnąć kilka razy. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Smacznego.
Z rzodkiewką jeszcze nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMoja mama lubi robić takie pikle. Do obiadku potem jak znalazł.
OdpowiedzUsuńDobrze jest poznać ten przepis :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMoja mama jest fanką takich różnorakich pikli, ja preferuję głównie ogórka :D To naprawdę fajny dodatek do np. obiadku :) Pyszny przepis Kochana!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Faktycznie błyskawiczne pikle :) podoba mi się dodatek rzodkiewki :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Wow, super!!! Proste, nieskomplikowane i z pewnością smaczne. Jeśli zawitam w kuchni z większą chęcią, niż dotychczas, to między innymi dzięki Tobie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i szybki przepis :D
OdpowiedzUsuń