Dzień dobry:)
Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu. Dodałam drobny makaron orzo, ogórki kiszone oraz ugotowane jajka i wyszła prawie sałatka jarzynowa, w trochę bardziej sycącej wersji. Oboje z mężem zabraliśmy sałatkę na śniadanie do pracy i starczyło na dobrą kolację, więc wyszła całkiem spora porcja. A jeśli będzie potrzeba większej ilości sałatki to wystraczy odpowiednio zwiększyć ilości poszczególnych składników i gotowe. A Wy jak wyjorzystujecie warzywa z rosołu? Czekam na pomysły 😀
3 marchewki ugotowane
1 duża ugotowana pietruszka
110 g makaronu orzo ( waga suchego makaronu)
2 ogórki kiszone
40 g kukurydzy
30 g czarnych oliwek
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 łyżeczki przyprawy curry
2 czubate łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
Sól, pieprz do smaku
Warzywa wyjąć z rosołu i ostudzić.
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Odcedzić, dobrze przepłukać aby się nie sklejał i zostawić do ostygnięcia.
Marchewki, pietruszkę, jajka oraz ogórki pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski. Dodać makaron oraz odsączoną kukurydzę. Oliwki pokroić na ćwiartki i również dodać do miski. Na koniec dodać majonez oraz przyprawić do smaku i wymieszać. Przed podaniem schodzić w lodówce około godziny. Smacznego.
Nigdy nie jadłam takiej sałatki. Jestem ciekawa,jak smakuje.
OdpowiedzUsuńW sumie smak podobnym do jarzynowej tylko bardziej sycąca z powodu makaronu.
UsuńŚwietna sałatka latem, na te upały :) Muszę jutro coś takiego przygotować ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i bedzie mi bardzo miło:)
UsuńNajczęściej właśnie robię sałatkę jarzynową. Ale w takiej wersji musi być świetna, więc przy następnej okazji spróbuję...
OdpowiedzUsuńJa też zwykle robię jarzynową, ale chciało mi się jakiejś odmiany;)
UsuńŚwietny pomysł z taką sałatką.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńTa sałatka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kochana!
UsuńHejka. Jejku takiej sałatki to ja nie jadłam... Jak mam wykorzystać, robię galat... A z dtmruhiej strony rosół i nas znika... Lub na drugi dzień jest barszcz lub pomidorówka... Ale sałatka wygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
ale extra:D fajne wykorzystanie pozostałości obiadowych:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że ta wersja sałatki nawet bardziej przypadła mi do gustu niż tradycyjna wersja sałatki jarzynowej. Przepysznie wygląda. To wspaniały pomysł na wykorzystanie warzyw gotowanych z wywarów do zup 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię z całego serca i cieplutko 🤗💖
Patryk
Super pomysł, wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńSuper sałatka 🥗
OdpowiedzUsuń