Dzień dobry:)
Dzisiaj będzie wpis przystawkowy. Przed nami kolejna tura dyżurów męża, co oznacza, że muszę wspinać się na wyżyny swojej kreatywność co do kolacji dla niego. Rozumiem gdy kolejny dyżur z rzędu nie ma ochoty jeść tego samego, więc tak sobie rozmyślam i kombinuję. Tym razem z pomocą przyszła mi lodówka i moja szafka z zapasami;). Najpierw wyjęłam z lodówki ser feta i pieczarki i zaczęłam rozmyślać jak by je połączyć, aby skuteczne zutylizować. I wtedy zaczęłam szperanie w szafce i moim oczom ukazała się ona-tortilla. Przypomniałam sobie te wszystkie pomysły na roladki z tortilli z serkiem kanapkowym i wędliną i doszłam do wniosku, że podduszone pieczarki zmiksowane z fetą też dadzą radę i dały! Wyszła spora i sycąca kolacja, a ja zabrałam kilka kawałków na śniadanie do pracy. Może i Wam spodoba się ten pomysł, tak jak nam, zapraszam na przepis:)
1 cebula
250 g pieczarek
2 łyżki oleju
270 g sera typu feta
1 małą puszka groszku konserwowego
Sól, pieprz do smaku
Płatki chili do smaku
6 placków tortilli
Cebulę pokroić w dużą kostkę. Pieczarki pokroić na 2-3 kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki i dusić aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Gdy to nastąpi przełożyć do dużej miski, dodać fetę oraz sól i pieprz i zmiksować na gładko blenderem. Dodać odsączony groszek oraz płatki chili, wymieszać.
Masę podzielić na 6 porcji i każdą rozsmarować na jednym placku tortilli. Zrolować i owinąć folią ( każdy osobno). Wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub całą noc. Przed podaniem pokroić na 1,5 cm porcję. Smacznego.
Wygląda bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, lubię gdy jedzenie oprócz tego że jest smaczne " ładnie " też wygląda:)
UsuńBardzo lubię tortillę, więc takie przekąski to super sprawa.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, sprawdzą się na wiele okazji.
UsuńBardzo lubię różne przekąski z tortilli. :)
OdpowiedzUsuńTo jest nas więcej fanów tortilli 😉
UsuńSuper pomysł... zazdroszczę Ci tej kreatywności, bo ja zawsze z tym mam największy problem. No i nie bez przyczyny mówią, że dobry kucharz potrafi ugotować zupę nawet tylko z gwoździa :) Pozdrówka <3
OdpowiedzUsuńIwonko bardzo dziękuję. Często jest tak, że to dany składnik mnie inspiruje a nie plan co na dany dzień ugotować. A powiedzenia nie znałam, ale bardzo mi się podoba 😁
UsuńSuper, pyszny pomysł kochana na takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko, staram się jak umiem 😃
Usuńbardzo lubię takie przekąski z tortilli :)
OdpowiedzUsuńZapraszam w takim razie częściej, z pewnością coś jeszcze z tortilli przygotuję:)
UsuńU ciebie zawsze pysznie ❤️ super pomysł 🙂
OdpowiedzUsuńIza jak zwykle jesteś przemiła, bardzo dziękuję 😘
UsuńBardzo ciekawy pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz:)
Usuńtotalnie i absolutnie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńI bardzo mnie to cieszy:)
UsuńNie wpadałabym na to, aby połączyć pieczarki i fetę, a pieczarki w każdej postaci bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę nieźle to smakuje, w sam raz dla fana pieczarek 😀
UsuńA ja właśnie właśnie kupiłam tortillę :) Chętnie wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńU mnie tortilla też zawsze w szafce jest, będzie mi bardzo miło:)
UsuńFantastyczny pomysł. W sobotę zapowiedzieli się goście uraczę ich Twoją propozycją. :))
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieję że będzie smakować:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na tortilę. Ja swego czasu robiłam z majonezem, sałatą, pomidorem, szynką i serem, ale szybko mi się przejadła i nie miałam pomysłu jak ją urozmaicić.
OdpowiedzUsuńJa właśnie chciałam odmiany i dlatego tak pokombinowałam:)
Usuń👍😋
OdpowiedzUsuń