czwartek, 5 stycznia 2023

Pasta " paprykarz" w stylu zero waste

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na przepis w stylu zero waste czyli paprykarz na bazie warzyw z rosołu oraz nadmiaru ryżu gotowanego. Pewnie już zdążyliście zauważyć, że nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wykorzystać wszystkie składniki na maksa. Ale prawdą jest że w pewnym momencie dane pomysły się " przejadają " zwłaszcza sałatka jarzynowa na bazie warzyw z rosołu.  Dlatego kombinowałam co by tu jeszcze zrobić i tak pomyślałam o paprykarzu, który uwielbiam. Wykonanie proste, szybkie a efekt pyszny. To jak skusicie się?




1,5 szklanki ugotowanego ryżu 

1 puszka śledzia w pomidorach 

2 ugotowane marchewki 

2 ugotowane pietruszki

1/2 pęczka szczypiorku 

1 łyżka ketchupu 

3 łyżki koncentratu pomidorowego 

1 łyżka słodkiego sosu chili 

Sól, pieprz do smaku 


Do miski przełożyć rybę i rozgnieść widelcem. Dodać ryż, wstępnie wymieszać. 

Warzywa oraz szczypiorek drobno pokroić. Dodać do miski, ponownie wymieszać. 

Dodać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Skosztować i  w razie koniecznością doprawić do smaku. Wstawić na godzinę do lodówki. 

Można podawać z krakersami. Smacznego. 






10 komentarzy: