Dzień dobry:)
Zapraszam dzisiaj na przepis w stylu zero waste czyli paprykarz na bazie warzyw z rosołu oraz nadmiaru ryżu gotowanego. Pewnie już zdążyliście zauważyć, że nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wykorzystać wszystkie składniki na maksa. Ale prawdą jest że w pewnym momencie dane pomysły się " przejadają " zwłaszcza sałatka jarzynowa na bazie warzyw z rosołu. Dlatego kombinowałam co by tu jeszcze zrobić i tak pomyślałam o paprykarzu, który uwielbiam. Wykonanie proste, szybkie a efekt pyszny. To jak skusicie się?
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
1 puszka śledzia w pomidorach
2 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka ketchupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiego sosu chili
Sól, pieprz do smaku
Do miski przełożyć rybę i rozgnieść widelcem. Dodać ryż, wstępnie wymieszać.
Warzywa oraz szczypiorek drobno pokroić. Dodać do miski, ponownie wymieszać.
Dodać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Skosztować i w razie koniecznością doprawić do smaku. Wstawić na godzinę do lodówki.
Można podawać z krakersami. Smacznego.
Pysznie brzmi 🙂 Muszę spróbować zrobić 🙂
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam:)
UsuńJestem ciekawa smaku tej pasty.
OdpowiedzUsuńjest dosyć delikatna w smaku, najbardziej chyba czuć ryż..
UsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńSuper! Podoba mi się Twój paprykarz 😊
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) To musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńI to mi się podoba!
OdpowiedzUsuńfajna propozycja , ja zazwyczaj robię z makreli
OdpowiedzUsuń