Dzień dobry:)
Szukacie pomysłu na dzisiajszy obiad? To może drobiowe udka w prostym sosie własnym. Ja przygotowałam taki obiad tydzień temu i mąż zapytał mnie dlaczego dopiero teraz wpadłam na taki pyszny pomysł? Bo właśnie czemu? Pewnie dlatego, że w głowie zakodowało mi się,że takie mięsko nadaje się tylko do pieczenia lub grillowania. Czyli faktem jest, że ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Zaciekawiłam Was? Jeśli tak to zapraszam dalej 🙂
4 udka z kurczaka
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżka majeranku
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka smalcu ze skwarkami
2 łyżki oleju
500 ml rosołu
1 czubata łyżka mąki +1/2 łyżki rosołu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu teryiaki
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Przyprawy wymieszać w małej miseczce i dokładnie obsypać mięso. Odłożyć na 10 minut.
Dużą patelnię rozgrzać, dodać smalec wraz z olejem. Gdy tłuszcz będzie gorący wyłożyć mięso i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Gdy mięso będzie ładnie rumiane zalać rosołem, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Dusić do miękkości i do odparowania większości płynu.
Do małej miseczki przełożyć mąkę, dodać rosół oraz oba sosy i dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wylać zaklepkę z mąki, dokładnie wymieszać i zagotować. Włożyć ponownie
mięso i gotować jeszcze minutę. Podawać gorące, smacznego.
Świetny pomysł! Prezentują się przepysznie <3
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńI to jest fajne jedzonko. Pychota.
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńo to może dziś na obiad kurczak będzie:)
OdpowiedzUsuńTo jest zawsze dobry pomysł:)
Usuńbardzo lubię udka! w każdej wersji!
OdpowiedzUsuńMy również:)
UsuńUwielbiam kurczaka w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńTo jest nas więcej:)
UsuńSmakowicie i konkretnie. :)
OdpowiedzUsuńI chciałam żeby tak było:)
UsuńSuper, idealny obiadek :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńZjadłabym takiego duszonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń