Witajcie:)
Przed nami pierwszy długi weekend w tym roku.
Można jeszcze bardziej doładować baterie przed nadchodzącymi obowiązkami, tym bardziej, że kolejny długi weekend dopiero na Wielkanoc...A jak zapewne już wiecie ja najlepiej ładuje baterie w kuchni. Czasem gdy mam wolny weekend, taki bez męża, który jest w pracy, to spędzam w kuchni 5-6 godzin gotując. Potem nogi wchodzą mi wiadomo gdzie, ale jestem mega zadowolona 😀 a najbardziej lubię gotowanie kreatywne jak to nazywam, tzn .wyciągam z lodówki i szafek wszystko co się kończy lub zaraz termin minie. Tak było z tymi przekąskami.
Zawsze w lodówce mam ciasto francuskie, ale gdy wkładam go do koszyka nigdy nie mam konkretnego pomysłu na niego. Pomysł co z nim zrobić sam mnie znajduje najczęściej gdy termin na cieście zbliża się ku końcowi. Tym razem dodałam resztę mrożonych grzybków, które zostały w zamrażarce po przygotowaniach świątecznych, do tego wyjątkowo duża pieczarka i odrobina boczku i wyszły małe, przepyszne poduszeczki wytrawne. Może i Wy się zainspirujecie? A może podrzucie swoje pomysły na ciasto francuskie? Tych nigdy za wiele 😃
Udanego i rodzinnego długiego weekendu 😘
1 płat ciasta francuskiego
100 g grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki)
1 duża pieczarka- ok. 45 g
70 g boczku wędzonego surowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
70 g sera żółtego
12 czarnych oliwek
Sól, pieprz do smaku
1/2 jajka
Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek również pokroić drobno.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i po 30 sekundach dodać boczek. Gdy się zrumieni dodać grzyby leśne.
W międzyczasie drobno pokroić pieczarkę. Dodać na patelnię i dusić miękkości i odparowania płynów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojone w plasterki oliwki,wymieszać i po minucie zdjąć z ognia. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby dobrze się z nim pracowało.
Pokroić go na 12 w miarę równych kwadratów. Przełożyć każdy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy widelca zrobić ozdoby wzorek na każdym boku ciasta. Na środku ułożyć i lekko rozsmarować po łyżce farszu.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmielić w blenderze. Posypać po grzybowym farszu.
Jajko roztrzepać i posmarować nim wolne przestrzenie ciasta.
Piec w 200 s około 20-22 minuty do ładnego zrumnienienia. Smacznego.
Z ciastem francuskim można sporo eksperymentować. Fajne jedzonko.
OdpowiedzUsuńDokładnie, to doskonały materiał:)
UsuńZ chęcią zjadła bym kawalek.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmolto appetitosi, segno la ricetta!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńPiękne i jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu! :*
bardzo dziękuję:)
UsuńPrzepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńnie skromnie powiem, że bardzo smaczne:)
UsuńBardzo lubię ciasto francuskie w wytrawnej wersji. Najczęściej robię je ze szpinakiem i fetą. Muszę spróbować wersję z grzybami :)
OdpowiedzUsuńjuż dawno ze szpinakiem nie robiłam, muszę nadrobić:)
UsuńBardzo pyszna i prosta przekąska :)
OdpowiedzUsuńdokładnie!:)
UsuńTo musi być pyszne ! Uwielbiam takie szybkie dania z ciastem francuskim :)
OdpowiedzUsuńja właśnie też:)
UsuńPrzepyszny pomysł :D
OdpowiedzUsuńJuż widzę jak moi faceci by wcinali!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie
OdpowiedzUsuń