Dzień dobry:)
Czy Wy też zmagacie się z tematem- co zrobić z mięsem z rosołu. Ok,czasem zjadam go ot tak,najczęściej robię farsz do pierogów czy krokietów, ale ile nożna ciągle to samo? Dlatego postanowiłam zrobić cośmy nowego i tak poszedł mi z pomocą mój ulubiony kucharz czyli Jamie Oliver. Stworzył kiedyś pieczone klopsiki z gotowanego mięsa i dodatkowo je zapiekł w sosie...u mnie taki zapiekany sos by się nie sprawdził, ale zainspirowałam się. Klopski upiekłam ,zrobiłam sos na bazie passaty i wyszło mega smacznie. Jedliśmy, aż się uszy trzęsły 😁. Bardzo mnie to cieszy, bo mam w kolekcji kolejny pomysł na gotowane mięso drobiowe. A Wy co z niego robicie? Dajcie znać w komentarzach 🙂
Radosnego dnia!
Klopsiki:
3 udka z kurczaka gotowane
1 kulka mozzarelli z zalewą
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
10 oliwek zielonych
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
Sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 kawałki papryki ze słoika
1 łyżeczka pasty czerwonego curry
700 g passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz do smaku
Mięso oddzielić od kości i skóry, przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami lub malaksera.
Dodać mozzarellę wraz z zalewą, ząbki czosnku oraz kawałki szczypiorku. Wrzucić oliwki, dodać mleko oraz bułkę tartą. Ząbki na gładko. Dodać jajko i ponownie zmiksować.
Formę do zapoznania wysmarować olejem. Układać klopsiki ( najlepiej formować wilgotnymi dłońmi).
Piec w 200 st 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika.
Sos:
Cebulę drobno posiekać, podobnie czosnek i paprykę.
Dużą patelnię rozgrzać dodać oliwę. Wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek i paprykę. Po 2 kolejnych minutach dodać pastę curry
Gdy się połączy z resztą składników wlać passatę, dodać 1/2 szklanki wody, cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 12 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć klopsiki. Smacznego.
U nas mięso z rosołu szybko znika, bo mój mąż je uwielbia. Ale fajny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) fajnie że mąż lubi takie mięsko:)
UsuńZjadłabym takie klopsiki <3
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńTeż wykorzystuję mięso do farszu. Jak mam więcej to piekę klopsa ale małe klopsiki w sosie to super pomysł! Pyszne danie obiadowe!
OdpowiedzUsuńO klops brzmi świetnie!:)
UsuńBardzo chętnie zrobię takie klopsiki.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa czy będzie Ci smakować:)
UsuńU mnie mięsko z rosołu jest zjadane przez męża, a Twoje danie wygląda pysznie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńDanie pycha :D Ja zazwyczaj robię krokiety, pierożki albo kluski z mięsem :)
OdpowiedzUsuńTe kluski z mięsem mnie zaciekawiły?
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńInteresująca propozycja.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy, to dość szybkie danie, ale ja jeszcze nie piekłam, zawsze gotuję
OdpowiedzUsuńsuper danie
OdpowiedzUsuń