Dzień dobry:)
Macie ochotę na szybkie,proste i kolorowe kotleciki/ placuszki na obiad? Jeśli tak,to doskonale trafiliście, takimi właśnie częstuje. Przygotowałam je z piersi kurczaka, warzyw z rosołu i podkręciłam smak odrobiną chorizzo. I okazało się ,że to doskonały pomysł. Dodatek chorizzo wyniósł te placuszki na wyższy poziom, wyszły obłędne w smaku. To kto jest chętny? Serdecznie polecam i zapraszam 🙂
185 g piersi z kurczaka
1 gotowana marchewka
1 gotowana piertruszka
2 duże pieczarki
30 g chorizzo
2 łyżki majonezu
2 jajka
2 łyżki mąki
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz pieczarki również drobno pokroić.
Chorizzo drobno posiekać. Przełożyć wszystko do miski. W drugiej misce wymieszać jajka z majonezem, doprawić do smaku i wymieszać. Stopniach dodawać mąkę aby uzyskać gęste ciasto. Odłożyć na 10-15 minut.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Smacznego.
Jaki fajny przepis. Te placuszki na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńrzeczywiście było pysznie:)
Usuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńmmm pychotka
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSmakowicie, ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńdziekuję, czadem tak kombinuję;)
UsuńSmaczna propozycja na obiadek.
OdpowiedzUsuńi tak było:)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo fajne placuszki :) najczęściej jem placuszki na słodko, ale Twoja wersja wytrawna też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
na słodko same się nasuwają, a okazuje się ,ze wytawne tez się mogą sprawdzić
UsuńUwielbiam takie placki bo zawsze można zmienić coś w ich składzie i będą smakować za każdym razem inaczej ^_^
OdpowiedzUsuńdokładnie!
UsuńCiekawa jestem smaku tego dania, muszę zrobić i spróbować
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńSmakowicie to wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo lubię dodatek chorizo
OdpowiedzUsuń