wtorek, 17 stycznia 2023

Drobiowo-warzywne placuszki z chorizzo

Dzień dobry:)

Macie ochotę na szybkie,proste i kolorowe kotleciki/ placuszki na obiad? Jeśli tak,to doskonale trafiliście, takimi właśnie częstuje. Przygotowałam je z piersi kurczaka, warzyw z rosołu i podkręciłam smak odrobiną chorizzo. I okazało się ,że to doskonały pomysł. Dodatek chorizzo wyniósł te placuszki na wyższy poziom, wyszły obłędne w smaku. To kto jest chętny? Serdecznie polecam i zapraszam 🙂




185 g piersi z kurczaka 

1 gotowana marchewka

1 gotowana piertruszka 

2 duże pieczarki 

30 g chorizzo 

2 łyżki majonezu 

2 jajka 

2 łyżki mąki 

Sól, pieprz do smaku 

Olej do smażenia 


Pierś umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz pieczarki również drobno pokroić. 

Chorizzo drobno posiekać. Przełożyć wszystko do miski. W drugiej misce wymieszać jajka z majonezem, doprawić do smaku i wymieszać. Stopniach dodawać mąkę  aby uzyskać gęste ciasto. Odłożyć na 10-15 minut. 

Na patelni rozgrzać olej i nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Smacznego. 







20 komentarzy:

  1. Jaki fajny przepis. Te placuszki na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie, ciekawy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne placuszki :) najczęściej jem placuszki na słodko, ale Twoja wersja wytrawna też mi się podoba :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na słodko same się nasuwają, a okazuje się ,ze wytawne tez się mogą sprawdzić

      Usuń
  4. Uwielbiam takie placki bo zawsze można zmienić coś w ich składzie i będą smakować za każdym razem inaczej ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem smaku tego dania, muszę zrobić i spróbować

    OdpowiedzUsuń