niedziela, 8 stycznia 2023

Mini torciki serowo- cytrusowe

Dzień dobry:)

I weekend dobiega nam końca, dlatego na jego pyszne zakończenie proponuję mini torciki z twarogiem i owocami cytrusowymi. Deserki są delikatne i pyszne w smaku, chociaż odrobinę pracochłonne. Ale można przygotować jednego dnia w wieczór , a resztę dokończyć kolejnego ranka i po obiedzie można delektować się eleganckim deserkiem. Oczywiście można ciut pracę przyspieszyć i przygotować jeden torcik średnicy 18-20 cm. To ja Was zostawiam z przepisem, a sama idę szykować się na kolejny tydzień pracy, zapraszam:)


 



Biszkopt:

3 jajka 

3 łyżki mąki 

6 łyżek cukru ( dałam 4)

1 łyżka kakao +2 łyżki wrzątku 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa serowo- cytrusowa:

250 g sera białego 

250 ml mleka 

Sok z 3 pomarańczy 

Sok z 2 mandarynek 

1 galaretka pomarańczowa 

200 g śmietany 30%

3 mandarynki

Dodatkowo:

240 g śmietany kremówki 

1 łyżeczka cukru pudru 

1 łyżeczka kakao 

1 śmietan fix

Owocem do dekoracji 


Biszkopt:

Kakao zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. 

Białka wstępnie ubitej na pianę, a następnie stale ubijając dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku. Ostrożnie wlać kakao i delikat wymieszać mikserem. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikat wymieszać do połączenia składników. 

Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec w 180 s około 12 minut. 

Wyjąć i ostudzić.  Wyłożyć 8 mini spodów- u mnie 4 okrągłe i 4 kwadratowe. Resztę biszkoptu można zjeść lub wysuszyć i zrobić bajaderki. 

Masa serowo- cytrusowa:

Z owoców wycisnąć sok, musi być go w sumie 250 ml.  Zagotować sok i rozpuścić w nim galaretka, zostawić do ostygnięcia. 

Ser zmiksować z mlekiem na gładko. Śmietankę ubić na sztywno, następnie ostrożnie połączyć ją z masą serową i zimną galaretką. Dodać pokrojone na małe kawałki mandarynki, wymieszać. 

Jeśli masa jest zbyt płynna wstawić na 10-15 minut do lodówki.

Przygotowane ringi wraz ze spodami z biszkoptu zalać masą serową o wstawić do lodówki na 3-4 godziny ,a najlepiej na całą noc. 

Kolejnego dnia uwolnić torciki z obręczy. 

Śmietankę ubić na sztywną z cukrem i zagęstnikiem. Podzielić na 2 porcję. Do jednej dodać kakao i wymieszać dokładnie. 

Każdy kolor śmietany przełożyć do osobnego worka cukierniczego. Następnie przełożyć je do większego wraz z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać dwukolorowe rozetki. Udekorować owocami. Smacznego. 










21 komentarzy:

  1. Jakie fajne. Bardzo pomysłowy deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne serniczki. Chętnie skorzystam z propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudeńka :) tak piękne, że aż szkoda jeść :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygladają do podziwiania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne i jakie piękne torciki <3
    Zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję i zapraszam na kolejną porcję:)

      Usuń
  6. Ale smakowicie! Super się prezentują te miniaturowe torciki. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie śliczności tworzysz, że aż zazdroszczę talentu .
    To już widzę Twoje wypieszczone suflety czekoladowe🙂
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszności ^_^ i jak pięknie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne! Chętnie się zainspiruję!

    OdpowiedzUsuń