Dzień dobry:)
I weekend dobiega nam końca, dlatego na jego pyszne zakończenie proponuję mini torciki z twarogiem i owocami cytrusowymi. Deserki są delikatne i pyszne w smaku, chociaż odrobinę pracochłonne. Ale można przygotować jednego dnia w wieczór , a resztę dokończyć kolejnego ranka i po obiedzie można delektować się eleganckim deserkiem. Oczywiście można ciut pracę przyspieszyć i przygotować jeden torcik średnicy 18-20 cm. To ja Was zostawiam z przepisem, a sama idę szykować się na kolejny tydzień pracy, zapraszam:)
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki
6 łyżek cukru ( dałam 4)
1 łyżka kakao +2 łyżki wrzątku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo- cytrusowa:
250 g sera białego
250 ml mleka
Sok z 3 pomarańczy
Sok z 2 mandarynek
1 galaretka pomarańczowa
200 g śmietany 30%
3 mandarynki
Dodatkowo:
240 g śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 śmietan fix
Owocem do dekoracji
Biszkopt:
Kakao zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek.
Białka wstępnie ubitej na pianę, a następnie stale ubijając dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku. Ostrożnie wlać kakao i delikat wymieszać mikserem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikat wymieszać do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec w 180 s około 12 minut.
Wyjąć i ostudzić. Wyłożyć 8 mini spodów- u mnie 4 okrągłe i 4 kwadratowe. Resztę biszkoptu można zjeść lub wysuszyć i zrobić bajaderki.
Masa serowo- cytrusowa:
Z owoców wycisnąć sok, musi być go w sumie 250 ml. Zagotować sok i rozpuścić w nim galaretka, zostawić do ostygnięcia.
Ser zmiksować z mlekiem na gładko. Śmietankę ubić na sztywno, następnie ostrożnie połączyć ją z masą serową i zimną galaretką. Dodać pokrojone na małe kawałki mandarynki, wymieszać.
Jeśli masa jest zbyt płynna wstawić na 10-15 minut do lodówki.
Przygotowane ringi wraz ze spodami z biszkoptu zalać masą serową o wstawić do lodówki na 3-4 godziny ,a najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia uwolnić torciki z obręczy.
Śmietankę ubić na sztywną z cukrem i zagęstnikiem. Podzielić na 2 porcję. Do jednej dodać kakao i wymieszać dokładnie.
Każdy kolor śmietany przełożyć do osobnego worka cukierniczego. Następnie przełożyć je do większego wraz z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać dwukolorowe rozetki. Udekorować owocami. Smacznego.
Jakie fajne. Bardzo pomysłowy deser.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńTak,rzeczywiście smaczne były:)
UsuńApetyczne serniczki. Chętnie skorzystam z propozycji.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:)
UsuńJakie cudeńka :) tak piękne, że aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Właśnie chciałam takich ładnych deserków:)
UsuńAleż one pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
Usuńpięknie wygladają do podziwiania;)
OdpowiedzUsuńRacja;), ale do jedzenia też się nadają;)
UsuńPrzepyszne i jakie piękne torciki <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym z ogromną przyjemnością :)
Kasiu bardzo dziękuję i zapraszam na kolejną porcję:)
UsuńAle smakowicie! Super się prezentują te miniaturowe torciki. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa:)
UsuńTakie śliczności tworzysz, że aż zazdroszczę talentu .
OdpowiedzUsuńTo już widzę Twoje wypieszczone suflety czekoladowe🙂
Pozdrawiam cieplutko!
Przepyszności ^_^ i jak pięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAle fajne! Chętnie się zainspiruję!
OdpowiedzUsuńjakie one śliczne
OdpowiedzUsuń