niedziela, 15 stycznia 2023

Pieczony jogurtowiec na amaretti

Witajcie w niedzielę:)

Dzisiaj częstuje ciastem, do które inspiracje stanowiło ciasto styropian. Gdy miałam się za nie zabierać  okazało się, że mam za mało jogurtu, więc zamiast zrobić styropian upiekłam jogurtowo- budyniowy twór na bazie ciasteczek amaretti. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i naprawdę bardzo smaczne. Upiekłam w małej tortownicy i przez weekend zjedliśmy. Doskonale gdy się ma ochotę na co nieco słodkiego. Serdecznie zapraszam na przepis. 

Udanej i rodzinnej niedzieli 🙂





70 g ciasteczek amaretti

400 g jogurtu greckiego 

2 budynie o smaku masło orzechowe- karmel 

2 jajka rozm.L 

50 g cukru 

50 g erytrolu 

35 g masła 

Polewa:

50 ml śmietany kremówki 

35 g czekolady gorzkiej 

Wiórki kokosowe 

Połówki orzechów 





Jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej. 

Dno i boki tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz warto formę zabezpieczyć folią aluminiową. 

Masło rozpuścić i ostudzić. 

Do miski przełożyć jogurt, jajka oba cukry oraz masło. Zmiksować do połączenia. 

Dodać oba budynie (proszek) I zmiksować do połączenia składników. 

Na dno tortownicy wyłożyć ciasteczka i ostrożnie wylać masę jogurtowa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ( góra-dół) i piec około 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na jeszcze 5 minut. 

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy. Może się okazać  że amaretti podeszły do góry, wystraczy obrócić ciasto i otrzymamy równą powierznię do polewy. 

Polewa:

W małym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę. W międzyczasie czekoladę posiekać. Wlać do niej śmietankę i zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Oblać jogurtowiec i nim polewa zastygnie udekorować wiórkami kokosowymi i orzechami. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego. 










22 komentarze:

  1. Fajnie jak w trakcie przygotowania potrawy umiemy pokombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję :) ciasto wygląda pięknie, a smakuje na pewno fantastycznie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ciekawy przepis. Ciasto wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Wow, muszę przyznać, że ciasto robi wrażenie :) Na pewno zachwyciłoby moich gości, gdyby pojawiło się na stole :) Wygląda super a smakuje zapewne jeszcze lepiej! Już sobie wyobrażam jak dobrze, niemal czuję smak w ustach. Przepis rewelacja, bardzo chętnie go wypróbuję :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dodaniu tego smaku budyniu i migdałowy smak ciasteczek rzeczywiście smak był niepowtarzalny.

      Usuń
  5. Potrzeba wymusiła zmianę planów i wyszło super ciacho:) jest nowy i to autorski przepis. Brawo Ty!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za inspirację. Ja zawsze mam ochotę na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, ja też często muszę kombinować bo skleroza nie boli i nie pamiętam czasami o dokupieniu składników i potem kombinuje aby było coś do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć,że nie jestem sama taka gapowata hihi:)

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym sie poczęstowała kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie się prezentuje:)
    Na niedzielę idealny smakołyk:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jogurtowce, często piekę zamiast sernika. Ten wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń