Witajcie w niedzielę:)
Dzisiaj częstuje ciastem, do które inspiracje stanowiło ciasto styropian. Gdy miałam się za nie zabierać okazało się, że mam za mało jogurtu, więc zamiast zrobić styropian upiekłam jogurtowo- budyniowy twór na bazie ciasteczek amaretti. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i naprawdę bardzo smaczne. Upiekłam w małej tortownicy i przez weekend zjedliśmy. Doskonale gdy się ma ochotę na co nieco słodkiego. Serdecznie zapraszam na przepis.
Udanej i rodzinnej niedzieli 🙂
70 g ciasteczek amaretti
400 g jogurtu greckiego
2 budynie o smaku masło orzechowe- karmel
2 jajka rozm.L
50 g cukru
50 g erytrolu
35 g masła
Polewa:
50 ml śmietany kremówki
35 g czekolady gorzkiej
Wiórki kokosowe
Połówki orzechów
Jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Dno i boki tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz warto formę zabezpieczyć folią aluminiową.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć jogurt, jajka oba cukry oraz masło. Zmiksować do połączenia.
Dodać oba budynie (proszek) I zmiksować do połączenia składników.
Na dno tortownicy wyłożyć ciasteczka i ostrożnie wylać masę jogurtowa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ( góra-dół) i piec około 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na jeszcze 5 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy. Może się okazać że amaretti podeszły do góry, wystraczy obrócić ciasto i otrzymamy równą powierznię do polewy.
Polewa:
W małym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę. W międzyczasie czekoladę posiekać. Wlać do niej śmietankę i zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Oblać jogurtowiec i nim polewa zastygnie udekorować wiórkami kokosowymi i orzechami. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego.
Fajnie jak w trakcie przygotowania potrawy umiemy pokombinować :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, najważniejsze nie popaść w panikę;)
UsuńGratuluję :) ciasto wygląda pięknie, a smakuje na pewno fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo dziękuję:)
UsuńJaki ciekawy przepis. Ciasto wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWow, muszę przyznać, że ciasto robi wrażenie :) Na pewno zachwyciłoby moich gości, gdyby pojawiło się na stole :) Wygląda super a smakuje zapewne jeszcze lepiej! Już sobie wyobrażam jak dobrze, niemal czuję smak w ustach. Przepis rewelacja, bardzo chętnie go wypróbuję :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dzięki dodaniu tego smaku budyniu i migdałowy smak ciasteczek rzeczywiście smak był niepowtarzalny.
UsuńPotrzeba wymusiła zmianę planów i wyszło super ciacho:) jest nowy i to autorski przepis. Brawo Ty!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
oj wiele razy potrzeba była matką moich przepisów:)
UsuńDziękuję za inspirację. Ja zawsze mam ochotę na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja, tylko po mnie widać hihi:)
UsuńSuper, ja też często muszę kombinować bo skleroza nie boli i nie pamiętam czasami o dokupieniu składników i potem kombinuje aby było coś do kawki ;)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć,że nie jestem sama taka gapowata hihi:)
UsuńBardzo ciekawy przepis, chętnie bym sie poczęstowała kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zapraszam:)
UsuńPrzepysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńNa niedzielę idealny smakołyk:)
Dokładnie!
Usuńjeju cudo! Szkoda kroić:D
OdpowiedzUsuńDziękuję i kroiło się wspaniale:)
Usuńmniamm pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńUwielbiam jogurtowce, często piekę zamiast sernika. Ten wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuń