Dzień dobry 🙂
Była zupa rybna, więc musi być grzybowa. Zwykle na Wigilię podaje z makaronem w kształcie gwiazdek, ale w tym roku zrobiliśmy próbę generalną i taka z ziemniakami też nam na smakuje. Wiem że kiedyś wigilia była przygotowana także bez dodatku nabiału, ale dla nas zupa grzybowa musi być choć trochę zabielana...a jak jest i Was? Dodajecie śmietanę lub jogurt do zupy grzybowej czy raczej nie? Czekam na Wasze zdanie.
Udanego tygodnia, dla niektórych będzie roboczo krótszy, w tym dla mnie. Idę do pracy tylko dziś i jutro.💪
P.s. dziś i jutro spodziewajcie się podwójnych wpisów 😁
20 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
4 ziemniaki - ok. 400 g
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 goździki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki śmietanki kremówki
1,5 litra wody
Grzyby zalać 250 ml zimnej wody i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie przelać do garnka i zagotować. Gotować około 5 minut. Grzyby wyjąć łyżka cedzakową,wywar zachować.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki drobno posiekać na zapałkę lub użyć malaksera i rozdrobnić. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzać masło z olejem. Dodać czosnek i po minucie dodać resztę warzyw ( poza ziemniakami).
Do garnka wlać wodę, dodać wywar z grzybów oraz ziemniaki. Grzyby drobno posiekać i przełożyć do zupy. Dorzucić liść, ziele i goździki i zagotować całość. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Doprawić solą oraz sosem sojowym. Na koniecznie dodać śmietanę. Wymieszać. Smacznego.




Uwielbiam zupę grzybową, niemal w każdym wydaniu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę grzybową, ale z dodatkiem goździków to jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubią zupę grzybową. Jeszcze nigdy nie dodawałam do niej goździków.
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad zupą na święta.
OdpowiedzUsuńLubię każda zupę grzybową, radosnych świąt.
OdpowiedzUsuńLubię każda zupę grzybową, radosnych świąt.
OdpowiedzUsuń