poniedziałek, 22 grudnia 2025

Mini makowce japońskie w formie babeczek

Witajcie ponownie 😁

Tym razem zapraszam Was na mini makowce. Makowiec japoński chciałam wypróbować od dawna ale jakoś się nie składało aby go zrobić. Sama nie wiem czemu czy brak czasu czy strach że mi nie wyjdzie...ale po wizytach u Helenki z bloga Moje Walijskie Piechcenie i podziwianiu Jej doskonałych wypieków z makiem, nabrałam ochoty na makowiec. Ale oczywiście musiałam trochę zrobić po swojemu i upiekłam go w formie babeczek. Ale można w tortownicy czy w prostokątnej formie. Cały proces przygotowania taki sam tylko inna forma do pieczenia i czas pieczenia. Myślę że w dużej formie to będzie około 50 minut. Muszę przyznać że są tak delikatne i puszyste, że chyba będzie to mój ulubiony rodzaj makowca.Ja część babeczek zabrałam do pracy, bo wyszło mi 21 babeczek.

Udanego popołudnia 😘



200 g mielonego maku 

450 ml mleka 

7 suszonych śliwek 

12 suszonych moreli 

20 g rodzynek 

20 g orzechów pekan 

100 g masła 

150 g drobnego cukru 

3 jajka rozm L 

3 jabłka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

3 łyżki kaszy manny 

1 łyżka miodu 

Aromat migdałowy 

Polewa:

150 g śmietany 30%

150 g czekolady gorzkiej 


Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie bakalie drobno pokroić, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W misie robota umieść masło z cukrem i utrzeć na jasny krem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodawać mak na przemian z kaszą manną. Dodać aromat, bakalie, miód i jabłka oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.

Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy makowej. Wymieszać.

Przekładać do formy na muffinki wyłożone papilotkami po czubatej łyżce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 30 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę rozdrobnić i zalać bardzo gorącą śmietaną. Chwilę odczekać i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ponownie chwilę odczekać i polać makowce. Smacznego.








8 komentarzy:

  1. These mini Japanese poppy seed cakes look absolutely delightful 🌸🧁 So light, elegant, and beautifully made. And if this inspires a little getaway, it’s always nice to check Nanajee Travels for the latest flights and hotel deals ✈️
    https://travel.nanajee.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc po konsystencji i wyglądzie jadłam takie coś na wigilii firmowej i nawet nie wiedziałam, co to jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ te babeczki muszą być pyszne. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kradnę jeden do kawy ,pyszności 😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej lubię mak i wypieki z nim, skuszę się z pewnością :) Miłego dnia ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł dla lubiących makowce :)

    OdpowiedzUsuń