niedziela, 4 czerwca 2023

Sakiewka schabowa z warzywami

Dzień dobry:)

W piątek było bez mięsa,więc dla równowagi dzisiaj będzie mięsny wpis. Proponuję mięso schabowe wypełnione warzywami. Kolorowo, delikatne i lekkie danie na niedzielny obiad. Myślę że doskonale sprawdzian się na uroczysty obiad. Co prawda ja skladniki podałam na 1 porcję, ale wystarczy odpowiednio jest zwielokrotnić. Serdecznie zapraszam ma przepis 🙂

Udanej i rodzinnej niedzieli !



1 kotlet schabowy b/k

1 pomidor

5-7 cm pora

2 małe pieczarki

Sól, pieprz do smaku 

Po 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, papryki słodkiej oraz przyprawy do dań włoskich 



Kotlet umyć, osuszyć i porządnie rozbić, aby wyszedł spory płat mięsa. 

Przyprawy wymieszać w małej miseczce, następnie porządnie oprószyć mięso z każdej strony ( odrobinę zostawić do warzyw),odłożyć na bok. 

Pomidorami sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Następnie pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w ósemki a por w cienkie krążki. Dodać do pomidora wraz z przyprawami i delikatnie wymieszać. 

Warzywa nałożyć na mięso i zebrać mięso w " sakiewkę " i w razie potrzeby spiąć wykłaczkami. Przełożyć na folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem , zapiekać około 20-25 minut.  Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego. 






10 komentarzy:

  1. Witam serdecznie ♡
    Bardzo ciekawy pomysł, muszę przyznać, że kocham schabowe ale w takim wydaniu nie miałam okazji ich jeść :) Mmmm super apetycznie wyglądają! Pyszności, może zrobię coś takiego na rodzinny niedzielny obiad :) Myślę, że wszyscy będą pozytywnie zaskoczeni! Dziękuję za inspirację :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie. Idealna propozycja na weekendowy i rodzinny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie pamiętam kiedy jedliśmy schab. W takim wydaniu z pewnością się skuszę. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, pyszny, pomysł na schab :D

    OdpowiedzUsuń