Dzień dobry:)
W piątek było bez mięsa,więc dla równowagi dzisiaj będzie mięsny wpis. Proponuję mięso schabowe wypełnione warzywami. Kolorowo, delikatne i lekkie danie na niedzielny obiad. Myślę że doskonale sprawdzian się na uroczysty obiad. Co prawda ja skladniki podałam na 1 porcję, ale wystarczy odpowiednio jest zwielokrotnić. Serdecznie zapraszam ma przepis 🙂
Udanej i rodzinnej niedzieli !
1 kotlet schabowy b/k
1 pomidor
5-7 cm pora
2 małe pieczarki
Sól, pieprz do smaku
Po 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, papryki słodkiej oraz przyprawy do dań włoskich
Kotlet umyć, osuszyć i porządnie rozbić, aby wyszedł spory płat mięsa.
Przyprawy wymieszać w małej miseczce, następnie porządnie oprószyć mięso z każdej strony ( odrobinę zostawić do warzyw),odłożyć na bok.
Pomidorami sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Następnie pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w ósemki a por w cienkie krążki. Dodać do pomidora wraz z przyprawami i delikatnie wymieszać.
Warzywa nałożyć na mięso i zebrać mięso w " sakiewkę " i w razie potrzeby spiąć wykłaczkami. Przełożyć na folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem , zapiekać około 20-25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.
Moja rodzinka bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, muszę przyznać, że kocham schabowe ale w takim wydaniu nie miałam okazji ich jeść :) Mmmm super apetycznie wyglądają! Pyszności, może zrobię coś takiego na rodzinny niedzielny obiad :) Myślę, że wszyscy będą pozytywnie zaskoczeni! Dziękuję za inspirację :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Alez to wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z dokładką!
OdpowiedzUsuńale super!
OdpowiedzUsuńApetycznie. Idealna propozycja na weekendowy i rodzinny obiad. :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł
OdpowiedzUsuńFajnie to sobie wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam kiedy jedliśmy schab. W takim wydaniu z pewnością się skuszę. Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńSuper, pyszny, pomysł na schab :D
OdpowiedzUsuń