sobota, 24 czerwca 2023

Odwrócony jogurtowiec w szkle z frużeliną truskawkową

Dzień dobry:)

Witajcie w pierwszy weekend wakacji! Dzieciaki zadowolone ze świadectw? Moje tak, pilnie pracowały cały rok ( no czasem trzeba było przypomnieć, że trzeba popracować), ale świadectwa bardzo ładne i jestem ogromna dumna z moich córuś. Teraz dwa miesiące laby:) i nic nie umila takiego czasu jak coś pysznego i słodkiego. Tym razem zamiast ciasta czy muffinek postanowiłam przygotować deserek w szkle. Przygotowałam masę jogurtową taką, jaką często robię w ciastach bez pieczenia, do tego herbatniki i truskawki, dużo truskawek. No więc nie mogło się nie udać, a do tego tak rewelacja wygląda, że sama nie mogę się nadziwić, że to moje dzieło. Serdecznie zapraszam i polecam, jednocześnie życzę Wam udanego weekendu. Ja będę pracować nad tortem na rocznicę ślubu :) Pa:)  




8 herbatników 

400 g jogurtu naturalnego 

200 g kvarq truskawkowy

150 g truskawek 

3 łyżeczki żelatyny 

3 łyżki erytrolu 

Frużelina:

150 g truskawek 

100 ml wody 

1 czubata łyżka erytrolu 

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 

1/2 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody

Dodatkowo: 

4 duże truskawki 

2 kostki białej czekolady 

4 pałeczki czekoladowe 


Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odłożyć na bok. 

Do wysokiego naczynia przełożyć jogurt  kvarq,truskawki bez szypułek oraz erytrol. Zmiksować na gładko. Dwie łyżki otrzymanej masy dodać do żelatyny i zahartować ją  następnie wlać do naczynia i zmiksować do połączenia. 

Do przygotowanych szklanek pokruszyć po 2 herbatniki i ostrożnie wlać po 200 g przygotowanej masy jogurtowej. Wstawić do lodówki na godzinę. 

Frużelina:

Po wspomnianej godzinie do rondelka przełożyć umyte, pozbawione szypułek i przekrojone na pół truskawki. Dodać wodę i erytrol i zagotować. Gotować aż owoce zmiękną. W międzyczasie przygotować w małej szklance wodę z mąką ziemniaczaną, wymieszać. 

Żelatynę również namoczyć i odłożyć na bok. 

Do gotujących się truskawek dodać mieszankę z mąką i gotować stale mieszając, po 2 minutach zdjąć z ognia. 

Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Obłożyć do wystygnięcia. 

Następnie nałożyć na jogurt i wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny. 

Dekoracja:

Truskawki pokroić w małą kostkę, nałożyć na frużelinę. Posypać startą czekoladą i dodać czekoladowe paluszki. Smacznego. 









15 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie. Czy można czymś zastąpić żelatyne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agar- agar albo galaretką, ale to w sumie też żelatyna. Agar-agar trzeba zagotować z odrobiną płynu lub ze zmiksowanymi truskawkami i po przestudzeniu dodać do reszty składników i całość zmiksować.

      Usuń
    2. Dziękuję za radę. Na pewno tak zrobię.

      Usuń
  2. Idealny deser na lato. Dawno temu robiłam podobne. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszności, świetny deser na letnie gorące dni, taki świeży i orzeźwiający. Super :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, truskawkowy sezon więc trzeba korzystac:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na te desery. Pozdrawiam 💗

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny deser na taki upał jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł Ci przepięknie, idealny wręcz :D Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  8. taki deserek to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń