Dzień dobry:)
I zaczynam kolejny miesiąc, jeden z bardziej lubianych, bo kończący rok szkolny i rozpoczynający wakacje. Na początek takie letniego czasu warto mieć pomysły na lżejsze dania. I moim zdaniem taki jest ten kapusniak. Przygotowany z samej kapusty i warzyw. Trochę obawiałam się jak zareaguje mój mięsożerca. Ale przyjął bardzo dobrze tą wersję. Smakowało mu i nawet się najadł 😉 a Wy jak przygotowujecie kapuśniak?
250 g kapusty kiszonej
2 cebulę
2 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki- 250 g
1/2 niedużej cukinii- około 130 g
2 suszone grzyby
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
2 litry wody
Kapustę odcisnąć i posiekać ( nie trzeba jej płukać). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażać kapustę około 10 minut. Zdjąć z ognia.
W dużym garnku rozgrzać resztę oleju i wrzucać posiekaną cebulę. Dodać paprykę w proszku i zeszklić całość.
Dodać pokrojoną w mają kostkę cukinię i smażyć dalej. Pietruszkę oraz marchewkę pokroić w plasterki lub półplasterki i dodać do garnka. Przesiać kolejne 3 minuty po czym dodać wodę oraz grzybków, liście laurowe i ziele. Zagotować. Gotować od tego momentu 10 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać połowę przewidzianej soli i gotować kolejne 10 minut. Dodać kapustę i gotować całości jeszcze 20 minut. Skosztować, w razie konieczności dodać resztę soli. Smacznego.
Apetyczna propozycja. U mnie też teraz królują w kuchni lżejsze dania, również w wersji wege. :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja nie tylko dla wegetarian :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Jestem wege i bardzo lubię kapuśniak. 🙂
OdpowiedzUsuńHmm jeszcze nie jadłam takiego kapuśniaku.
OdpowiedzUsuńPyszna i aromatyczna zupa 🧡
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu! 😘
Lubię takie lekkie zupy, ale jeśli jest też drugie danie :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na ciepłe dni
OdpowiedzUsuńprzyznaję, bardzo rzadko jem kapuśniak!
OdpowiedzUsuńtaakiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńOstatni raz kapuśniak to chyba jadłam w szkolnej stołówce ;D
OdpowiedzUsuń