poniedziałek, 26 czerwca 2023

"Wymieszana" zapiekanka makaronowa

Dzień dobry:)

I zaczynamy ostatni tydzień czerwca, aż nie mogę uwierzyć, że tak szybko upłynął ten miesiąc. Na szczęście są już wakacje, więc rodzice również mogą trochę zwolnić i cieszyć się swoimi zajęciami. Ja jak wiecie uwielbiam gotować i piec, w czasie roku szkolnego czasem trudno ugotować coś spektakularnego, ponieważ albo brak czasu, albo danie nie nadaje się do wielokrotnego odgrzewania....ale takiego problemu nie ma z tą zapiekaną. Jest banalnie prosta, a przy tym przepyszna, moim aż uszy się trzęsły gdy zjadali. Składniki wystarczy wymieszać w misce, przełożyć do formy i dodać ser, do piekarnika i gotowe. W trakcie przekładnia okazało się, że moja forma do zapiekania jest za mała na taką ilość składników,  więc resztę umieściłam w foremkach na muffinki i mąż zabrał na obiad na dyżur. Zaciekawieni? Zapraszam na przepis i udanego tygodnia Wam życzę :))




850 g ugotowanego drobnego makaronu- u mnie małe kolanka

500 g mielonej mięsa z szynki 

4 duże pieczarki 

1/2 cukinii 

2 marchewki 

3 łyżki oleju 

1 puszka pomidorów 

4 suszone pomidory 

1 kulka mozzarelli 

6 plastrów sera żółtego 

Sól, pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich 


Pieczarki oraz marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w półplasterki. 

Olej rozgrzać i wrzucić mięso. Smażyć aż mięso nabierze " szarego koloru ", następnie wrzucić wszystkie warzywa i dusić około 10 minut. 

W międzyczasie pomidory te z puszki oraz suszone zmiksować z dodatkiem 1/2 szklanki wody. Można przecedzić przez sito, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne. 

Przelać do garnka oraz dodać przyprawy ,zagotować. Gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. 

Następnie do sosu dodać makaron i dokładnie całość wymieszać. 

Formę do zapiekanki wysmarować delikatnie oliwą i nałożyć połowę makaronu. Ułożyć połowę sera żółtego oraz połowę mozzarelli. Nałożyć resztę makaronu oraz sera*. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego. 

* u mnie formą okazała się za mała, więc zapiekankę upiekłam w zwykłej formie oraz w foremkach do muffinek. 







12 komentarzy:

  1. świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki. Moje są wegetariańskie, ale dla rodzinki tradycyjnie.🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jaki świetny pomysł z takim wymieszaniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie! Super to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna zapiekanka 💚
    Miłego tygodnia! 🤗🌷

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, takie zapiekanki najpyszniejsze są :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W formie muffinek wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny pomysł na obiad :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy takie zapiekanki. U nas królują latem, jako lekkie danie na obiad czy kolacje. Pychotka...
    Udanych wakacji. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny pomysł na obiad 🍴

    OdpowiedzUsuń