Dzień dobry:)
Dzisiaj zapraszam na delikatne, proste i bardzo smakowite ciasto. Jeden ze składników ponownie z zapasów. Mleczko skondensowane niesłodzone- produkt bardzo ciekawy okazało się....zwykle poprostu mieszałam go z serkiem lub jogurtem...I nagle przez przypadek natknęłam się w sieci na taki patent: okazuję się, że doskonale się ubija takie mleczko. I dzięki temu ciasto nabrało dużej lekkości. Serdecznie polecam Wam taki pomysł . Zapraszam na ciasto i udanej niedzieli życzę 🙂
8-10 biszkoptów podłużnych
200 ml mleczka skondensowanego nieslodzonego ( zimnego)
400 g jogurtu naturalnego
250 g truskawek mrożonych
3 łyżeczki żelatyny
4-5 łyżek erytrolu
100 g winogrona zielonego
100 g winogrona różowego
Galaretka krystaliczna
Tortownica 16-18 cm
Galaretkę rozpuścić w 300-350 ml wody, zostawić do ostygnięcia.
Dno wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, rant folią rantową i zapiąć obręcz.
Wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkami wody.
Do rondelka przełożyć truskawki, dodać erytrol oraz 3-4 łyżki wody. Zagotować owoce do miękkości. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia jej,odstawić do ostygnięcia.
Mleczko przelać do miski i ubić mikserem aż podwoi swoją objętość. Następnie dodać jogurt oraz mus z owoców, wymieszać mikserem.
Krem wylać na biszkopty,ułożyć winogrona i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie ostrożnie wylać galaretkę i zostawić do całkowitego stężenia. Smacznego.
Ale fajnie wygląda. Z chęcią bym sobie pojadła takich łakoci.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i leciutkie :D
OdpowiedzUsuńMoże się skuszę za jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńTaka pianka to wspaniały lekki deser.
OdpowiedzUsuńJestem tu po raz pierwszy i zostaję na dłużej.🙂 Zapraszam również do siebie na bloga czytelniczego.🙂
Chętnie wyprobuje ten przepis ♥️
OdpowiedzUsuń