niedziela, 14 maja 2023

Truskawkowa Pianka bez pieczenia

Dzień dobry:)

Dzisiaj zapraszam na delikatne, proste i bardzo smakowite ciasto. Jeden ze składników ponownie z zapasów. Mleczko skondensowane niesłodzone- produkt bardzo ciekawy okazało się....zwykle poprostu mieszałam go z serkiem lub jogurtem...I nagle przez przypadek natknęłam się w sieci na taki patent: okazuję się, że doskonale się ubija takie mleczko. I dzięki temu ciasto nabrało dużej lekkości. Serdecznie polecam Wam taki pomysł . Zapraszam na ciasto i udanej niedzieli życzę 🙂




8-10 biszkoptów podłużnych 

200 ml mleczka skondensowanego nieslodzonego ( zimnego)

400 g jogurtu naturalnego 

250 g truskawek mrożonych 

3 łyżeczki żelatyny 

4-5 łyżek erytrolu 

100 g winogrona zielonego 

100 g winogrona różowego 

Galaretka krystaliczna 


Tortownica 16-18 cm

Galaretkę rozpuścić w 300-350 ml wody, zostawić do ostygnięcia. 

Dno wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, rant folią rantową i zapiąć obręcz. 

Wyłożyć biszkoptami. 

Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkami wody. 

Do rondelka przełożyć truskawki, dodać erytrol oraz 3-4 łyżki wody. Zagotować owoce do miękkości. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia jej,odstawić do ostygnięcia. 

Mleczko przelać do miski i ubić mikserem aż podwoi swoją objętość. Następnie dodać jogurt oraz mus z owoców, wymieszać mikserem. 

Krem wylać na biszkopty,ułożyć winogrona i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 

Następnie ostrożnie wylać galaretkę i zostawić do całkowitego stężenia. Smacznego. 








6 komentarzy:

  1. Ale fajnie wygląda. Z chęcią bym sobie pojadła takich łakoci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może się skuszę za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka pianka to wspaniały lekki deser.
    Jestem tu po raz pierwszy i zostaję na dłużej.🙂 Zapraszam również do siebie na bloga czytelniczego.🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wyprobuje ten przepis ♥️

    OdpowiedzUsuń