Dzień dobry:)
Pamiętacie moje drożdżowe serca z masą makową? Mówiłam wtedy, że nie użyłam całej masy i zamroziłam ją. A dzisiaj przyszedł czas na jej wykorzystanie. Ale żeby nie było tak samo to do ciasta drożdżowego dodałam kakao, a do masy resztkę dżemu i powołałam do życia takie zawijańce. Idealne do szkoły i do kawki. Drugie śniadanie w pracy też będzie wspaniałe z taką drożdżówką. Mam nadzieję, że zachęciłam do pieczenia. Serdecznie zapraszam 😃
350 g mąki
20 g cukru
30 g słodkiego kakao
100 g masła lub margaryny tortowej
120 ml mleka
1 jajko rozm. L
1 opakowanie drożdży instant
260 g masa makowa z tego przepisu
65 g dżemu z czarnej porzeczki
Masło rozpuścić i ostudzić. Mleka lekko podgrzać.
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier oraz drożdże i kakao. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, stopniowo wlewać mleko i wyrabiać ciasto. Następnie dodać masło i wyrabiać przez 5 minut.
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie wymieszać masę makową z dżemem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, w miarę równe części. Każdą porcję rozwałkować na cienki płat, nałożyć połowę masy masy makowej i rozsmarować ją na całym płacie.
Wzdłuż dłuższego boku złożyć na pól,
a potem nałożyć dół.
Odkroić nierówne końce i pokroić na paski o grubości około 2,5 cm.
Każdy taki pasek chwycić za 2 końce i wywijać w odwrotnym kierunku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,zostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w 180 st około 15-17 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Idealne do kawki. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńOh this looks very tasty darling
OdpowiedzUsuńSuper pomysł 🙂
OdpowiedzUsuńale super! Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z makiem, super przepis:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne!
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis. Nie znałam go wcześniej, ale wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńO wow :D Przepyszny pomysł kochana :D
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają
OdpowiedzUsuń