Dzień dobry:)
Zaczynam nowy tydzień, póki zapowiada się pogodnie. I u mnie od razu pojawia się przypływ energii i kreatywność. I oczywiście przejawia się ona w moim szaleństwie kuchennym. Tym razem przygotowałam mięso z warzywami, a dokładnie indyka. Proste, dosyć szybkie danie. Do tego lekkie a przy tym sycące. Składniki na jedną osobę, w przypadku większej ilości osób wystraczy odpowiednio zwielokrotnienić składniki. Serdecznie zapraszam na obiad i życzę udanego tygodnia 😀
1 sznycel z indyka
1 mała cebula
1 mała marchewka
3 średnie pieczarki
2 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku
Szczypa czosnku granulowanego, papryki słodkiej mielonej
Szczypa płatków chili
Ok. 1 szklanki wody
Składniki na 1 porcję
Mięso z indyka umyć, osuszyć. Delikatnie rozbić. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem i papryką słodką. Odłożyć na kwadrans.
Pieczarki przekroić na ósemki. Marchewkę obrać i pokroić w paski za pomocą obieraczki. Cebulę pokroić w półplasterki.
Patelnię z powłoką nieprzywierającą porządnie rozgrzać. Dać sznycel i obsmażyć z obu stron. Następnie dodać olej i wrzucić warzywa. Obsmażyć przez 2-3 minuty i włożyć ponownie mięso. Wlać wodę i dusić wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia gdy płyn odparuje. Doprawić solą i pieprz oraz płatkami chili. Smacznego.
pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, chętnie robię podobne. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiad :) lubię sznycle z indyka, więc to danie jest w moim guście :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
jakie to kolorowe:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, apetyczna :)
OdpowiedzUsuńOstatnio właśnie indyk częściej pojawia się na naszym stole. Zapisuję sobie przepis- w takiej wersji indyka jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda:) z mięsa jem tylko drób i bardzo często przyrządzony w podobny sposób:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne połączenie 🧡
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia! 🤗
Wygląda bardzo apetycznie, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń