poniedziałek, 22 maja 2023

Indyczy sznycel z warzywami

Dzień dobry:)

Zaczynam nowy tydzień, póki zapowiada się pogodnie. I u mnie od razu pojawia się przypływ energii i kreatywność. I oczywiście przejawia się ona w moim szaleństwie kuchennym. Tym razem przygotowałam mięso z warzywami, a dokładnie indyka. Proste, dosyć szybkie danie. Do tego lekkie a przy tym sycące. Składniki na jedną osobę, w przypadku większej ilości osób wystraczy odpowiednio zwielokrotnienić składniki.  Serdecznie zapraszam na obiad i życzę udanego tygodnia 😀





1 sznycel z indyka 

1 mała cebula 

1 mała marchewka

3 średnie pieczarki 

2 łyżki oleju 

Sól, pieprz do smaku 

Szczypa czosnku granulowanego, papryki słodkiej mielonej 

Szczypa płatków chili 

Ok. 1 szklanki wody 



Składniki na 1 porcję 

Mięso z indyka umyć, osuszyć. Delikatnie rozbić. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem i papryką słodką. Odłożyć na kwadrans.

Pieczarki przekroić na ósemki. Marchewkę obrać i pokroić w paski za pomocą obieraczki. Cebulę pokroić w półplasterki. 

Patelnię z powłoką nieprzywierającą porządnie rozgrzać. Dać sznycel i obsmażyć z obu stron. Następnie dodać olej i wrzucić warzywa. Obsmażyć przez 2-3 minuty i włożyć ponownie mięso. Wlać wodę i dusić wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia gdy płyn odparuje. Doprawić solą i pieprz oraz płatkami chili. Smacznego. 








10 komentarzy:

  1. pyszny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja, chętnie robię podobne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny obiad :) lubię sznycle z indyka, więc to danie jest w moim guście :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja, apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio właśnie indyk częściej pojawia się na naszym stole. Zapisuję sobie przepis- w takiej wersji indyka jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda:) z mięsa jem tylko drób i bardzo często przyrządzony w podobny sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i pożywne połączenie 🧡
    Miłego tygodnia! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń