czwartek, 18 maja 2023

Sałatka jajeczna z kukurydzą

Witajcie:)

Dawno nie było pomysłu na sałatkę, więc śpieszę nadrobić zaległość. Połączyłam kukurydzę z jajkami oraz ogórkiem. Wyszła delikatna i kolorowa sałateczka. Idealna na śniadanie lub do pracy. W zasadzie jest to sałatka "całoroczna", ponieważ poza sezonem na ogórki zielone można przygotować na bazie ogórka kiszonego lub na konserwowych. Serdecznie zapraszam i polecam:)

p.s przeczytałam kontynuację "Kawiarenki pod Różą" czyli książkę pod tytułem "Amelia" Katarzyny Michalak. Jeśli lubicie powieść obyczajową ze szczęśliwym zakończeniem to mogę polecić z czystym sumieniem. Teraz pora na kolejną propozycję od Pani Michalak:)




4 jajka

1 mała puszka kukurydzy 

4 duże rzodkiewki 

1 zielony ogórek 

1/3 pęczka i 

2 łyżki majonezu z obniżoną zawartością tłuszczu 

Sól, pieprz do smaku 


Kukurydzę odsączyć na sitku. 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski. 

Rzodkiewki również pokroić w małą kostkę. Ogórka przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką nasiona i pokroić w małą kostkę ( nie trzeba obierać, wystarczy porządnie wyszorować).

Szczypiorek posiekać i dodać do miski wraz z kukurydzą. Doprawić do smaku, dodać majonez I wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego. 







11 komentarzy:

  1. Nie przepadam za rzodkiewką, ale może w sałatce byłaby bardziej do zaakceptowania :) Książkę chętnie przeczytam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna i kolorowa sałatka :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo lubię rzodkiewkę w sałatkach, tylko nie lubię jej kroić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno fajny pomysł na każda imprezę, sałatka królowa stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wszelkie sałatki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  7. To jedna z moich ulubionych sałatek.

    OdpowiedzUsuń