środa, 24 grudnia 2025

Delikatny sernik pieczony świąteczny

Dzień dobry 🙂 

To już ten dzień, nadeszły Święta! A bez jakiego ciasta nie mogą się obejść święta? Jak dla mnie bez sernika. Ten który Wam dziś pokazuje przygotowałam dosyć dawno,bo pod koniec października. Upiekłam go specjalnie do pracy, aby podziękować koleżankom za to że pracowały za mnie gdy się rozchorowałam i musiałam być na zwolnieniu lekarskim. I muszę z radością przyznać, że wszystkim bardzo smakowały ten sernik. A mnie ta próba sernikowa tak się spodobała, że na święta przygotowałam sernik z brzoskwiniami. Łapcie więc proszę ten przepis, chociaż raczej już nie na święta, ale może uda się przygotować na Sylwestra. Serdecznie polecam!

To jak się zapewne domyślacie jest to ostatni wpis przed świętami,zatem proszę przyjmijcie proszę życzenia :


Niech magiczna moc

Wigilijnego Wieczoru

przyniesie spokój i radość.

A Nowy Rok obdaruje

pomyślnością i szczęściem.

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia

oraz Szczęśliwego Nowego Roku życzy Monika 


🎄❄️🎄❄️🎄❄️🎄❄️🎄❄️🎄



Ciasto:

300 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

30 g kakao

80 g drobnego cukru 

120 g masła miękkiego 

2 żółtka 

Masa serowa:

500 g serka homogenizowanego naturalnego 

400 g serka homogenizowanego waniliowego 

3 żółtka

5 białek 

130 g drobnego cukru 

100 g masła 

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

50 g wiórków kokosowych 

10 suszonych daktyli 

1 łyżeczka pasty waniliowej 

Szczypta soli 

Dodatkowo:

Masło i bułka do wysmarowania formy 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 

Ciasto:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto ( w razie konieczności dodać łyżkę wody lub śmietany kremówki). Podzielić ciasto na 2 części, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1,5 godziny.

Masa serowa:

Masło utrzeć na jasny krem z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i za każdym razem miksować do połączenia. 

Dodać oba serki oraz pastę waniliową. Dodać obie mąki i ponownie wymieszać.

Daktyle pokroić drobno i wrzucić do miski wraz z wiórkami kokosowymi i wymieszać do połączenia.

Do drugiej miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i ubić na pianę.

Delikatnie przełożyć do masy serowej i wymieszać ostrożnie.

Wykonanie:

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Zetrzeć pierwszą część ciasta na dno formy.

Delikatnie przełożyć masę serową i zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec 50 minut. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylić i zostawić sernik na kolejne 10 minut. 

Wyjąć blaszkę z piekarnika, zupełnie ostudzić i wstawić do lodówki na około 8 godzin lub całą noc. Przed podaniem pokroić.

Smacznego.








3 komentarze:

  1. Uwielbiam taki domowy sernik. Coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas dokładnie taki sam, tylko z brzoskwiniami bo większość domowników nie lubi rodzynek lub daktyli :) Pięknych świąt, zdrowia i nie wielu trosk. Za to ogromu prezentów od życia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sernik, to obowiązkowe ciasto w moim domu na Święta.

    OdpowiedzUsuń