czwartek, 24 lipca 2025

Podpłomyki z wiatropieca ( popierogowe)

Dzień dobry 🙂 

Mam do Was pytanie odnośnie pierogów - czy umiecie/ robicie przygotować taką ilość farszu i ciasta pierogowego żeby nic po zakończeniu pracy nie zostało? Mnie się to w zasadzie nie zdarza. Najczęściej zostaje mi ciasto, może ze dwa razy w życiu wyszło tak, że oba składniki zużyłam...no i powstaje problem co zrobić z takim ciastem? Zamrozić? Niby można, ale szczerze mówiąc nigdy tego nie robiłam i nie wiem jak się zachowa po rozmrożeniu... zwykle mój mąż robi z tego ciasta podpłomyki na kuchence, ale po bardzo trudno ją domyć. Ostatnio pomyślałam, że spróbuję użyć do tego celu wiatropieca. I okazało się to strzałem w 10! Wyszły chrupiące i smaczne podpłomyki. Dziewczyny były zachwycone. Może następnym razem przy przygotowywaniu pierogów pomyślcie i takiej wersji podpłomyków? Ja serdecznie polecam!






330 g ciasta na pierogi - przepis Klik
2 łyżki oliwy 
1 łyżka przyprawy do pizzy 

Oliwę wymieszać z przyprawą i odstawić na bok.

Ciasto rozwałkować i pokroić na dowolne kształty, u mnie trójkąty. 

Każdy kawałek posmarować oliwą i układać w wiatropiecu. Piec partiami w 200 st po około 5-6 minut. Pamiętać o obracaniu. Smacznego.





20 komentarzy:

  1. To rzeczywiście świetny pomysł. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja bym chętnie je zjadła 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam pierogów XD Ale moja mama robi i często zostaje jej ciasto. Wtedy też robi podobne placki, ale nie w piekarniku, tylko na płycie elektrycznej pieca. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My do tej pory robiliśmy właśnie na kuchence, ale trudno doczyścić, no i chciałam wypróbować czy da się w wiatropiecu.

      Usuń
  4. A co to ten wiatropiec ? Inaczej się nie da ?jeśli zostaję ciasto to kolejne pierogi ale z owocami bo zawsze są jakieś zamrożone a jeżeli zostaję farsz to kilka naleśników smażę i robię krokiety, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiatropiec czy frytkownica beztłuszczowa i oczywiście można zrobić inaczej, ale chciałam wypróbować jak to wyjdzie w tym sprzęcie i wyszło bardzo sprytnie.

      Usuń
  5. Genialny pomysł! Wyszła pyszna i zdrowa przekąska. Zainspiruję się i zrobię niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, muszę tego spróbować kiedyś, jak będzie okazja. Ciekawie to wygląda. Zazwyczaj albo farsz mi zostaje albo ciasto 🙂 Rzadko zdarza się, by wykorzystać całe ciasto i farsz jednocześnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jest to trudne zadanie zgrać ilość farszu i ciasta pierogowego 😉
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  7. Ale świetny pomysł na pierogowe ciasto, którego jest za dużo. Zgapiam i na pewno wykorzystam ten pomysł!
    Wszystkiego dobrego i smacznego.😘🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że pomysł Ci się podoba. Będzie mi miło, że wypróbujesz pomysł. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  8. Chętnie wypróbuję, szczególnie że z wiatropieca to już mi nawet i ciasta wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę! A ja tylko robiłam babeczki, ale ciasta jeszcze nie. Dasz jakieś wskazówki? Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
    2. Najważniejsze to pamiętać, by obniżyć temperaturę w stosunku do piekarnika. Jak w przepisie jest by piec w 200 to ja ustawiam na 180.
      Poza tym w książce Lorocha są fajne przepisy. Zrobiłam ostatnio "Sernik za 1000 euro". Wyszedł idealnie jak na zdjęciu, a smak - niebo w gębie!!

      Usuń
  9. Mi zazwyczaj zostaje ciasto więc nadziewam pasztetem i wszyscy bardzo lubią takie pierogi 😉

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo kreatywny przepis :)

    OdpowiedzUsuń