wtorek, 22 lipca 2025

Kotlety ziemniaczane z brokułami

Dzień dobry 🙂 

Dziś "przynoszę" Wam pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Dla podkręcenia smaku i aby zapobiec marnowaniu dodałam ugotowaną do ekstra miękkości łodygę brokuła oraz ząbek czosnku. Wyszły z tego bardzo smakowite i wciągające kotlety ziemniaczane. Proste,do syta i w tylu zero waste. Jeśli zaciekawiłam Was swoimi słowami to zapraszam na przepis. 

Udanego tygodnia Wam życzę 😘 




400 g brokuła ( u mnie łodyga)

300 g ugotowanych ziemniaków 

50 g sera żółtego tartego 

1 ząbek czosnku 

100 g mąki 

Sól, biały pieprz do smaku 

Bułka tarta, olej do smażenia 


Brokuła ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.

Wraz z ziemniakami przecisnąć przez praskę. Dodać starty ser oraz starty na małych oczkach czosnek. Dokładnie wymieszać.

Dodać mąkę oraz przyprawy i ponownie wymieszać na gładkie ciasto.

Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące. Smacznego.








4 komentarze:

  1. Takie kotleciki na pewno są pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam o takich kotletach ;) Ciekawe.
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, do tego jeszcze kefir lub maślanka, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, smakowicie wyglądają. Lubię pomysły w stylu zero waste. :)

    OdpowiedzUsuń