Dzień dobry 🙂
Zapraszam na pyszny i prosty deser czyli roladę biszkoptową. U mnie w domu cała rodzinka mogłaby jeść tylko roladę. Ja lubię poeksperymentować, ale skoro taka ich wola to trzeba spełnić. Tym razem dodałam mleczko kokosowe do kremu i czerwone porzeczki aby było w letnim klimacie. Zapraszam dalej 😁
Biszkopt:
4 jajka rozm Ml
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
8 łyżek cukru ( dałam 5)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
1 puszka mleczka kokosowego ( odstanego co najmniej 24 godziny w lodówce)
200 g śmietany 30%
2 łyżki erytrolu zmielonego na puder
3 śmietan fix
150 g porzeczek czerwonych
Biszkopt:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Do małej miski przełożyć obie mąki,kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
Do miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Gdy się napuszczą stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca.
W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując do wchłonięcia.
Na koniec przesiać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Formę silikonową na płaski biszkopt o wymiarach 27*37 cm posmarować odrobinę masłem i wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w 180 st około 12-14 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować razem ze ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Składanie:
Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem i zagęstnikiem do śmietany. W osobnej misce ubić mleczko kokosowe. Następnie połączyć obie masy i po raz kolejny lekko ubić.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z gałązek ( kilka porcji zostawić na gałązce)
Biszkopt rozwinąć, nałożyć krem (3 łyżki odłożyć do dekoracji). Posypać owocami i ponownie zrolować. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Następnie udekorować resztą kremu i porzeczek. Smacznego.
Moja mama lubi takie rolady. Podsunę jej ten przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńRolada to również ulubione ciasto mojej mamy, więc też skorzysta w przepisu. Dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się że jest więcej fanów rolad 😁
UsuńMmm... wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńZ mlekiem kokosowym nic nie robiłam, ten krem nadaje się do szprycowania ?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, jeśli jest dobrze ubity to da się szprycować. Można dodać śmietan fix, to pomoże ustaliblizować krem.
UsuńIch marzenia są wybornie spełniane... Ciekawe, jak porzeczka konweniuje z kokosem, myślę, że pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKwaśny smak doskonale przełamuje słodycz mleczka kokosowego.
UsuńBardzo dawno nie jadłam rolady, ale nawet na sam biszkopt bym się skusiła. Może kiedyś wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam i dziękuję za odwiedziny ☀️ gorące uściski 🙂
UsuńWygląda smakowicie 😋 pozdrawiam 😘
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńCiekawa jestem bardzo jak smakuje taka rolada z mleczkiem kokosowym, pewnie jest pyszna, bo wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, muszę przyznać że wygląd jest równie dobry jak smak 😉
UsuńAż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńFakt, trudno się powstrzymać 😁
UsuńKocham taką roladę ^_^
OdpowiedzUsuńRolada prezentuje się smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!