środa, 8 stycznia 2025

Pizza jednoosobowa z warzywami

Dzień dobry 🙂 

Słowem wstępu chciałam Was poinformować że planuję w tym roku posty publikować w poniedziałek, środę i piątek. Weekendy w całość rezerwuję sobie dla rodziny, więc nie będę do Was zaglądać i odpowiadać u siebie na komentarze. Ale jest to tylko plan, co z tego rzeczywiście to czas pokaże, bo plany mają to do siebie że się sprawdzają. Na pewno moje 😉u mnie to najczęściej działa w myśl przysłowia:" chcesz rozmawiać Pana Boga,powiedz mu o swoich planach"... także tego... liczę się z tym że na bieżąco będę musiała modyfikać mój plan 😁

No to po części organizacyjnej zapraszam na przepis. Jest to danie, które zrobiłam jeszcze przed świętami. Składniki na ciasto podane są na trzy nieduże pizze, ale nadzienie już tylko na jedną. Bo moje córuś kategorycznie odmówiły cukinii na pizzy 🤩 w zamyśle pizza miała być z wiatropieca ( frytkownicy beztłuszczowej) i tam nawet trafiła, ale niestety od spodu była surowa.... ale wiem już gdzie popełniam błąd ( a to wszystko dzięki książce Pana Pawła Lorocha -" Air Freyer dla początkujących"). Znalazłam tą książkę pod choinką 😀 i zdecydowanie mogę polecić ją tym którzy takowe urządzenie mają. Ale wracając do przepisu, wiem gdzie popełniłam błąd i wkrótce go naprawię. A tą pizzę " dociągnęłam" w piekarniku. Kto nie boi się cukinii na pizzy, serdecznie zapraszam na przepis 🙂 

Udanego dzionka 🫶



Ciasto na pizzę ( ciasto na 3 małe pizzę):

300 g mąki typ 00

150 g mąki typ 550

1 opakowanie drożdży instant 

Ok 260 g wody 

1 łyżka soli 

2 łyżki oleju 

Nadzienie ( na 1 pizzę):

1 cebula 

140 g cukinii

1/8 czerwonej papryki 

1 łyżka oleju 

1 duża pieczarka 

4 czarne oliwki 

2 łyżki pasty pomidorowej ( z tubki)

1/3 kulki mozzarelli light 

30 g tartego sera żółtego 


Ciasto na pizzę:

Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać wodę i wyrabia 3 minuty. Następnie dodać olej i wyrabiać kolejne 3 minuty ( użyłam robota).

Ciasto wyjąć z miski, miskę posmarować olejek i przełożyć ponownie ciasto. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 16-18 godzin. Po tym czasie wyjąć z lodówki, podzielić na 3 porcję i zostawić aby się ogrzało.

Nadzienie:

Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię w ćwierć plasterki. Pieczarki w plasterki.

Patelnię z nieprzerwającą powłoką rozgrzać i wrzucić pieczarki,gdy woda z nich odparuje zdjąć na talerz.

Na tą samą patelnię dać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać cukinię i dusić aż wszystko zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Wykonanie pizzy:

Jedną porcję ciasta rozwałkować na blat o średnicy 18-20 cm. Nałożyć pastę i rozsmarować. Następnie nałożyć cukinię z cebulą, pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Dać plasterki oliwek. Obłożyć serem mozzarella oraz żółtym. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st i zapiekać oki 7-8 minut, aż do ładnego rozpuszczenia sera. Smacznego.











10 komentarzy:

  1. My z rodzinką uwielbiamy taką pizzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie, uwielbiam domową pizzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna pizza, dla mnie bez oliwek poproszę, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdejmę oliwki i będzie pycha🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota. Mam Air freyera i potwierdzam, że to świetne urządzenie>

    OdpowiedzUsuń
  6. Życzę Ci, abyś dała radę udźwignąć ten swój plan, bo jest tak jak mówisz - życie weryfikuje plany. Ja bardzo lubię cukinię pod każdą postacią i mam tego "frajera", więc spróbuję upiec według przepisu. Pozdrawiam ciepło :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna. Zabieram przepis na ciasto , bo z mojego przepisu ciasto nie zawsze dobre wychodzi. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak najbardziej może być z cukinią bo uwielbiamy ją pod każdą postacią 😄Wygląda mega apetycznie 😋👍

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizzę z pewnością zrobię, a z książki Pawła Lorocha jestem bardzo zadowolona. Cóż za przepyszne paszteciki mi wyszły!!
    Ja postanowiłam się trzymać tego, że posty się będą u mnie pojawiać we wtorki i piątki, szkoda mi czasu na siedzenie przed komputerem, już i tak muszę to robić w pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukinia może być jak najbardziej, to bardzo zdrowe warzywo i wskazane do polubienia :)
    Bardzo apetycznie wygląda ta Twoja pizza...

    OdpowiedzUsuń