piątek, 24 stycznia 2025

Rustykalne bułki z perłowym kuskusem

Dzień dobry 🙂 

Dawno nie było pomysłu na pieczywo, więc trzeba to nadrobić. A że jakiś czas temu wpadła mi w oko nazwa kuskus perłowy to musiałam to jakoś wykorzystać. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten błyskawiczny. Sam proces przygotowania przebiega inaczej. A jego finalny wygląd jest tak fajny, że chętnie by się zjadło po prostu takie kuleczki z miski. Ale ja bym nie była sobą gdybym czegoś nie wycudowała, więc zrobiłam takie nieregularne, nieidealne bułki. Ale bardzo smakowite. Zaciekawieni? Jeżeli tak to serdecznie zapraszam na przepis 🙂 



 

260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

400 g mąki pszennej typ 550

200 g ugotowanego perłowego kuskusu 

1 łyżeczka soli 

2 opakowania drożdży instant 

475 g ciepłej wody 



Do 250 ml wody dodać drożdże, wymieszać i pod przykryciem odstawić na 15 minut.

Do miski robota przedłużyć obie mąki, dodać sól oraz kuskus. Wymieszać. Dodać rozpuszczone droższe i ponownie wymieszać.

Stopniowo dodawać wodę i wyrabia ciasto robotem 5 minut. Ciasto będzie dość luźne.

Przykryć ściereczką i odstawić do podwójnego wyrośnięcia.

Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i głęboką łyżką kuchenną lub chochla nakładać porcję ciasta ( u mnie po około 80g). Odstawić na 20 minut. 

Piekarnik nagrzać do 180 st góra - dół i piec około 17-18 minut do ładnego zrumieniania. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.

Z podanych składników wyszło mi 15 bułek po około 166 kcal jedna sztuka. Smacznego.









1 komentarz: