Dzień dobry 🙂
Dawno nie było pomysłu na pieczywo, więc trzeba to nadrobić. A że jakiś czas temu wpadła mi w oko nazwa kuskus perłowy to musiałam to jakoś wykorzystać. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten błyskawiczny. Sam proces przygotowania przebiega inaczej. A jego finalny wygląd jest tak fajny, że chętnie by się zjadło po prostu takie kuleczki z miski. Ale ja bym nie była sobą gdybym czegoś nie wycudowała, więc zrobiłam takie nieregularne, nieidealne bułki. Ale bardzo smakowite. Zaciekawieni? Jeżeli tak to serdecznie zapraszam na przepis 🙂
260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej typ 550
200 g ugotowanego perłowego kuskusu
1 łyżeczka soli
2 opakowania drożdży instant
475 g ciepłej wody
Do 250 ml wody dodać drożdże, wymieszać i pod przykryciem odstawić na 15 minut.
Do miski robota przedłużyć obie mąki, dodać sól oraz kuskus. Wymieszać. Dodać rozpuszczone droższe i ponownie wymieszać.
Stopniowo dodawać wodę i wyrabia ciasto robotem 5 minut. Ciasto będzie dość luźne.
Przykryć ściereczką i odstawić do podwójnego wyrośnięcia.
Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i głęboką łyżką kuchenną lub chochla nakładać porcję ciasta ( u mnie po około 80g). Odstawić na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st góra - dół i piec około 17-18 minut do ładnego zrumieniania. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Z podanych składników wyszło mi 15 bułek po około 166 kcal jedna sztuka. Smacznego.
Wow, jakie fajne bułeczki. Takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń