Dzień dobry 🙂
Dziś mam dla Was rozpustny przepis, ale w odrobinę chudszej wersji. Będą to racuszki z gorzką czekoladą ale smażone na suchej patelni,bez tłuszczu. Smakują równie wybornie,a może nawet bardziej niż te smażone na tłuszczu. Moja młodsza córka, która niekoniecznie lubi odstępstwa jeśli chodzi o jej ulubione dania, stwierdziła że takie bez nadmiary tłuszczu są nawet lepsze niż tradycyjne. I osoby, takie jak ja walczące z nadprogramowymi kg mogą sobie pozwolić na obiad na 2-3 sztuki tej rozpusty. Możecie podawać te racuszki wymiennie z tymi pieczonymi w piekarniku, które już kiedyś Wam pokazywałam Klik . Serdecznie zapraszam i mam nadzieję że będą Wam smakować. Latem gdy będzie sezon na truskawki trzeba będzie zrobić taką wersję 🤤
300 ml ciepłego mleka
1 opakowanie drożdży instant
360 g mąki pszennej typ 550
2 jajka rozm L
20 g cukru
50 g masła
60 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuścić i ostudzić.
Do mleka dodać drożdże i zostawić na kwadrans aby lekko popracowały.
Do dużej miski przelać mleko z drożdżami. Dodać jajka i cukier, wstępnie wymieszać.
Dodać mąkę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Na koniec dodać masło i wymieszać do wchłonięcia.
Przykryć i odstawić na 30-40 minut.
W międzyczasie czekoladę drobno posiekać.
Patelnię z nieprzerwającą powłoką rozgrzać. Do ciasta dodać czekoladę i po raz ostatni wymieszać.
Na gorąca patelnię (zmniejszyć ogień)kłaść łyżką do lodów ciasto i piec racuszki ( bez tłuszczu). Podawać od razu.
Smacznego.
Wyglądają naprawdę bardzo smakowicie i na pewno smakują obłędnie. Zapisałam przepis na pewno go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne 😋
OdpowiedzUsuńMoje dzieci na pewno chętnie by jadły takie racuszki.
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń