środa, 22 stycznia 2025

Racuszki z czekoladą smażone bez tłuszczu

Dzień dobry 🙂 

Dziś mam dla Was rozpustny przepis, ale w odrobinę chudszej wersji. Będą to racuszki z gorzką czekoladą ale smażone na suchej patelni,bez tłuszczu. Smakują równie wybornie,a może nawet bardziej niż te smażone na tłuszczu. Moja młodsza córka, która niekoniecznie lubi odstępstwa jeśli chodzi o jej ulubione dania, stwierdziła że takie bez nadmiary tłuszczu są nawet lepsze niż tradycyjne. I osoby, takie jak ja walczące z nadprogramowymi kg mogą sobie pozwolić na obiad na 2-3 sztuki tej rozpusty. Możecie podawać te racuszki wymiennie z tymi pieczonymi w piekarniku, które już kiedyś Wam pokazywałam Klik . Serdecznie zapraszam i mam nadzieję że będą Wam smakować. Latem gdy będzie sezon na truskawki trzeba będzie zrobić taką wersję 🤤




300 ml ciepłego mleka 

1 opakowanie drożdży instant 

360 g mąki pszennej typ 550

2 jajka rozm L 

20 g cukru 

50 g masła 

60 g gorzkiej czekolady 


Masło rozpuścić i ostudzić.

Do mleka dodać drożdże i zostawić na kwadrans aby lekko popracowały.

Do dużej miski przelać mleko z drożdżami. Dodać jajka i cukier, wstępnie wymieszać.

Dodać mąkę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Na koniec dodać masło i wymieszać do wchłonięcia.

Przykryć i odstawić na 30-40 minut.

W międzyczasie czekoladę drobno posiekać.

Patelnię z nieprzerwającą powłoką rozgrzać. Do ciasta dodać czekoladę i po raz ostatni wymieszać.

Na gorąca patelnię (zmniejszyć ogień)kłaść łyżką do lodów ciasto i piec racuszki ( bez tłuszczu). Podawać od razu.

Smacznego.







5 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę bardzo smakowicie i na pewno smakują obłędnie. Zapisałam przepis na pewno go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieci na pewno chętnie by jadły takie racuszki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń