Dzień dobry 🙂
Czy są tutaj fani pierogów? Jeśli tak,to dobrze trafiliście bo dziś na obiad pierogi. A tak serio przed nami sobota, część dla części z nas jest to dzień wolny od pracy i wtedy można poszaleć w kuchni. A na pewno ja tak mam. A już 200% normy w gotowaniu wyrabiam gdy mąż w sobotę ma dyżur i cały dzień go nie ma,to ja szaleję 🤣 teraz gdy sobota jest jednym pełnym dniem gdy możemy razem posiedzieć to szkoda mi czasu i jestem grzeczna 😉. Ale przecież coś zjeść musimy. I gdy nie mam pomysłu na obiad, to pierogi są zawsze dobrym pomysłem. Moja rodzinka nigdy nie odmawia pierożków. A w związku z tym, że już trochę mięsa porosołowego się nazbierało to są pierogi z mięsem. Zwykle dodaje też obgotowaną kapustę kiszoną, ale tym razem chciałam odmiany i jest samo mięso. Dziewczyny orzekły, że tylko z mięsem są jeszcze lepsze, więc bardzo cieszy mnie taka postawa. A żeby ciasto miało ładny kolor to dodałam szczyptę kurkumy. Smaku ciasta pierogowego nie zmienia,a pięknie się prezentuje. No prawie pięknie,bo naprawdę nie mam ręki do falbanek... tyle lat próbuję się tego nauczyć i nie wychodzi. Dobrze że chociaż smaczne są!
Zapraszam na przepis i udanego weekendu życzę,do poniedziałku 🫶
Farsz:
400 g ugotowanego mięsa drobiowego ( z rosołu)
280 g pieczonego schabu
1 duża cebula
3 łyżki oleju
250 ml wody
1 mała marchewka
1 gałązka natki pietruszki
Sól pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
Ciasto na pierogi:
550 g mąki pszennej typ 550
1 łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy mielonej
2 łyżki oleju
300 ml gorącej wody
Farsz:
Mięso z grubsza pokroić. Cebulę pokroić w dużą kostkę.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać mięso i wodę i dusić do odparowania płynu. Doprawić sola, pieprzem oraz majerankiem. Ostudzić.
Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy mięsnej dodać startą na małych oczkach marchewkę ( surową) i posiekaną natkę, wymieszać.
Gotowy farsz odstawić na bok.
Ciasto na pierogi:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz kurkumę. Wymieszać. Dodać olej oraz wodę i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto. Odłożyć na 30 minut.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 10 cm.
Nałożyć po czubatej łyżeczce masy i zlepić pierogi.
Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię ( gotować partiami). Smacznego.
Nie lubię pierogów ruskich, owocowych, ale te z mięsem z rosołu chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńMoja mama też tak często robi. Oboje z tatą uwielbiają takie pierogi.
OdpowiedzUsuńTakie domowe pierogi są najlepsze. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi a te z dodatkiem kurkumy śliczne 🤩i takie apetyczne 😋😋😋
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaku. Wyglądają pięknie. Zimą jest więcej czasu i dosyć często robię pierogi z różnymi farszami. Nie dodawałam kurkumy. Teraz już dodam. Ja również nie nauczyłam się robić falbanki ale najważniejszy jest smak. Twoje z pewnością są pyszne. Pozdrawiam serdecznie 💕🌲
OdpowiedzUsuńPodziwiam, wyglądają mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDomowe pierogi nie mają sobie równych! Uwielbiam! Ubolewam tylko, że tak mało czas mam na gotowanie.
OdpowiedzUsuń