Dzień dobry:)
Dzisiaj częstuję delikatnym i puszystym piernikiem. Przepis również mam od Mamy. Robi się go raz dwa, wyśmienicie smakuje i długo zachowuje świeżość. W tym toku wzbogaciłam go o słodkie kakao ( bo w szafce zalega spora ilość) oraz przełożyłam dżemem porzeczkowym. Czasu jeszcze sporo, więc zapraszam do piekarników:)
250 g mąki
35 g słodkiego kakao
60 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Po 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, gałki muszkatołowej i goździków
3 łyżki powideł
2 jajka
100 ml mleka
100 ml oleju
Polewa:
75 ml śmietany 30%
50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe - opcjonalnie
Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wszystkie przyprawy, wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać mieszankę cukrów. I ubijać nadal. Dodać po 1 żółtku. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej I cały czas miksować. W kolejnym kroku na przemian dodawać mleko i sypkie składniki i mieszać. Na koniec dodać powidła i wymieszać łyżką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Następnie przekroić na pół i posmarować dżemem. Przykryć drugim kawałkiem.
Polewa:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Zalać śmietanką i zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Polać piernik i obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.
uwielbiam zimą zajadać pierniki :)
OdpowiedzUsuńOjej, jaki on musi być pyszny. A właśnie mam ochotę na piernik.
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis. Piernik pysznie wygląda 💗💗🌲🌲🌲
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię pierniki, zaraz po sernikach
OdpowiedzUsuńSuper piernik, bardzo smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki😍
OdpowiedzUsuń