czwartek, 22 grudnia 2022

Puszysty piernik na słodkim kakao przełożony dżemem

Dzień dobry:)

Dzisiaj częstuję delikatnym i puszystym piernikiem. Przepis również mam od Mamy. Robi się go raz dwa, wyśmienicie smakuje i długo zachowuje świeżość. W tym toku wzbogaciłam go o słodkie kakao ( bo w szafce zalega spora ilość) oraz przełożyłam dżemem porzeczkowym. Czasu jeszcze sporo, więc zapraszam do piekarników:) 





250 g mąki 

35 g słodkiego kakao 

60 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka cynamonu 

Po 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, gałki muszkatołowej i goździków

3 łyżki powideł

2 jajka

100 ml mleka 

100 ml oleju 

Polewa:

75 ml śmietany 30%

50 g mlecznej czekolady 

Dodatkowo:

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

wiórki kokosowe - opcjonalnie 



Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wszystkie przyprawy, wymieszać. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać mieszankę cukrów. I ubijać nadal. Dodać po 1 żółtku. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej I cały czas miksować. W kolejnym kroku na przemian dodawać mleko i sypkie składniki i mieszać. Na koniec dodać powidła i wymieszać łyżką. 

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Następnie przekroić na pół i posmarować dżemem. Przykryć drugim kawałkiem.

Polewa: 

Śmietanę doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Zalać śmietanką i zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Polać piernik i obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.









6 komentarzy: