Dzień dobry:)
W jakiej formie podajecie ryby na święta? Ja robię śledzie w salsie pomidorowej z dużą ilością cebuli oraz oczywiście smażę w panierce dorsza,bo wstyd się przyznać nie przepadam za karpiem...mój mąż też nie,więc nie kupujemy go. W tym roku jednak wypróbowałam nowy sposób podania dorsza,ba zimno w sosie ketchupowym. No i okazało się, że doskonale to smakuje, a pracy przy tym daniu nie ma dużo. Jak zwykle najwięcej pracy " robi " lodówka, bo smaki muszą się przegryźć. Jeśli jesteście ciekawi jak mi to wyszło,to zapraszam dalej:)
2 cebule
100 g pieczarek
1 marchewka
14 czarnych oliwek
400 g dorsza
3 łyżki oleju
2 łyżki cebulki srebrzystej
250 g ketchupu pikantnego
1 łyżka szczypiorku
Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Ja układam na czystej ściereczce i zostawiam na 30 minut. Następnie oprószyć solą i pokroić na kilka kawałków dowolnej wielkości, najlepiej na jeden kęs. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć rybkę, zdjąć z ognia i ostudzić.
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a oliwki na pół. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać marchewkę. Po kolejnych 3 minutach dodać pieczarki, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i dusić warzywa. Po około 10 minutach odkryć i pozwolić odparować płynom. Następnie dodać ketchup oraz oliwki, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać cebulkę srebrzystą i wymieszać. Ostudzić zupełnie, dodać rybę i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Smacznego.
Takiej rybki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńBardzo lubię dorsza.
OdpowiedzUsuńCzyli idealne danie dla Ciebie:)
UsuńSmakowicie. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńLubię taką rybkę😋 na Wigilię idealna 😍
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na rybę :) pasuje i na rodzinny obiad i na świąteczny stół :) też nie przepadam za karpiem, ale jeden raz w roku na Wigilię zazwyczaj smażę :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Ja w ogóle nie jadam ryb, jakoś od dziecka nie chcą mi przejść przez gardło ale mąż uwielbia i pewnie by mu posmakował taki dorsz :D
OdpowiedzUsuńCo prawda nie przepadam za dorszem, ale inną rybę zjadłabym chętnie z takim sosem
OdpowiedzUsuńtaka rybka na pewno by mi posmakowała
OdpowiedzUsuń