Dzień dobry:)
Po serii słodkich pomysłów, zapraszam na danie wytrawne i jakież dobre. Wszak nie samym słodkim człowiek żyje. A jeśli jest coś co może mnie odciągnąć od słodkiego, to bigos! Uwielbiam namiętnie od najmłodszych lat. W ciągu roku zdarza mi się przygotować dania a'la bigos, czy nawet bigos wege. Ale przed świętami musi być bigos z prawdziwego zdarzenia. Chociaż w tym roku musiałam odrobinę improwizować, bo okazało się, że śliwki suszone mi wyszły i nie miałam jak dokupić. Ale szybko przejrzałam szafki i uznałam, że daktyle i żurawina doskonale zrównoważą kwaskowatość kapusty. Powiem Wam szczerze, że mąż się nawet nie zorientował, że są owoce w kapuście a danie bardzo mu smakowało 😃 Z podanych składników wychodzi duża porcja, więc warto trochę zamrozić bo przemrożony bigos jeszcze smaczniejszy jest. A Wy jakie patenty macie na bigos?
1,5 kg kapusty kiszonej
5 kiełbas śląskich
300 g schabu bez kości
1 cebula
100 g mrożonych podgrzybków
50 g suszonych daktyli
50 g żurawiny suszonej
6 dużych pieczarek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 goździki
1/2 łyżeczki kminku
250 g passaty pomidorowej
150 g koncentratu pomidorowego
Sól,pieprz do smaku
Olej do smażenia
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Przełożyć do garnka i zalać dużą ilością wody. Dodać liście laurowe, goździki, ziele oraz kminek. Wrzucić mięso ze schabu. Daktyle pokroić drobniej i wrzucić wraz z żurawiną do garnka. Doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć ogarnąć i gotować do miękkości kapusty. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc, aby kapusta wystygła. Wyjąć mięso.
Następnego dnia kiełbasę pokroić w dużą kostkę. Mięso również rozdrobnić. Na dużej patelni rozgrzać olej i dodać kiełbasę z mięsem . Smażyć, aż kiełbasa złapie ładny kolor.
W międzyczasie kapustę ponownie zagotować.
Do gotującej się kapusty dodać zawartość patelni.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni ponownie rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać pieczarki i mrożone grzyby. Dusi, aż płyny odparują i pieczarki zmniejszają objętość. Dodać do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszać. Gotować kolejne 15 minut.
Na koniec dodać passatę, koncentrat oraz sól i pieprz. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Smacznego.
Takiego bigosu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńPyszna propozycja, dziękuję za przepis i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńjadłabym wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwpadaj, mam jeszcze 2 woreczki zamrożone:)
UsuńBardzo ciekawy przepis :) ja często dodaję suszone lub wędzone śliwki :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
ja najczęściej też,ale że nie było to trzeba było pogłówkować:)
UsuńSuper, mój mąż jakby wiedział że dodałam owoce do bigosu pewnie by nie zjadł, dlatego lepiej czasem nie mówić co jest w środku ;) :p
OdpowiedzUsuńMam dokładnie takie samo stanowisko:) owocki pięknie się rozgotowały, nadały słodycz i bigos wyszedł bardzo zacny:)
UsuńZaskoczyłaś mnie tymi daktylami
OdpowiedzUsuńZjadłabym!
OdpowiedzUsuńCiekawy i oryginalny!
OdpowiedzUsuń