wtorek, 27 grudnia 2022

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Dzień dobry:)

Święta, święta i po:) i jak się macie po tym magicznym czasie? Objedzeni, rozleniwieni? Ja się nie objadłam, ale lenistwo mnie dopadło. Tym bardziej, że w tygodniu przedświątecznym miałam urlop, więc dobrze mi było w domku:) a dzisiaj wróciłam do pracy i to był trudny powrót;) ale pierwsze koty za płoty i teraz będzie już z górki. Co prawda to jeszcze nie całkiem powrót do normalności, bo dzieci jeszcze w domu. Myślę, że jaka taka normalność wróci dopiero po 6 stycznia. Ale można już na kolejne 11 miesięcy odłożyć świąteczno-gwiazdkowe gotowanie i wrócić do gotowania "zwykłego" codziennego. Chociaż uwielbiam tą świąteczną krzątaninę to już trochę na mam dosyć piernikowych i grzybowych aromatów. Ale jak się znam to około sierpnia zacznę za tym tęsknić hihi:)

Ale póki co zapraszam na prostą i sycącą zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Bardzo dawno nie robiłam zapiekanki, i tak zatęskniłam, że przygotowałam taką wersję i moja rodzinka zupełnie przepadła, wszystkim bardzo smakowało. Zapraszam również Was:) 




200 g makaronu rurki ( waga suchego produktu)

500 g mięsa z szynki 

5 dużych pieczarek 

1 papryka czerwona 

1 cebula 

1 marchewka 

3 łyżki oleju 

450 g passaty pomidorowej 

1 kulka mozzarelli 

150 g żółtego sera

Sól, pieprz do smaku 

1 łyżka słodkiego sosu chili 

1 łyżeczka oregano 



Paprykę opiec aż skórka zrobi się czarna. Wyłożyć do woreczka strunowego i zostawić na 5 minut. Po tym czasie wyjąć paprykę ,obrać ze skórki i drobno pokroić. Odłożyć na bok. 

Makaron ugotować aldente. Odcedzić i ostudzić. 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Po kolejnych 3 minutach dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić kolejne 5 minut i dodać mięso. Podsmażać aż straci różowy kolor. 

Dodać passatę oraz paprykę. Doprawić solą i dusić, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać sos, oregano oraz pieprz. Wymieszać i ostudzić. 

Formę do zapiekanki wysmarować oliwą i ułożyć pierwszą warstwę makaronu. Ułożyć rurki równo obok siebie tworząc jedną warstwę. Nałożyć połowę sosu, wyrównać. Dodać 1/3 startego sera żółtego i 1/3 mozzarelli. Układać warstwy do zużycia wszystkich składników, ostatnia warstwa to makaron i sery. 

Zapiekać w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego. 










15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie makaronowe zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita ta zapiekanka. Dawno nie robiłam, więc pewnie wkrótce się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ja też właśnie dawno nie robiłam, ale mam pomysły na kolejne:)

      Usuń
    2. No i faktycznie zrobiłam i wyszła boska :)

      Usuń
  3. Pyszności, dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jak ja dawno jakiejś zapiekanki nie robiłam, twoja wyszła super, bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie! Mój mąż lubi podobne zapiekanki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna zapiekanka :) trochę przypomina lazanię, którą uwielbiam :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję:) i taki był zamysł,żeby było coś na kształt lazanii

      Usuń