niedziela, 18 grudnia 2022

Rolada Bożonarodzeniowa

Dzień dobry:)

Witam w niedzielny poranek:) 

Macie ochotę na orzechową rozkosz? Pyszna i delikatna rolada biszkoptowa z dużą ilością orzechów. Doskonała na weekend ,ale również na święta. Przygotujcie, a sami się przekonacie jak zachwyceni będą Wasi bliscy. Moja rodzinka zawsze jest zadowolona gdy na stole jest rolada. Serdecznie zapraszam i polecam:)






Biszkopt:

5 jajek 

5 łyżek mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

10 łyżek cukru ( użyłam 6)

2 łyżeczki kawy zbożowej + 2 łyżki wrzątku 

Wypełnienie:

50 g cukru 

100 g orzechów włoskich łuskanych 

300 g śmietany 30%

2 śmietan-fix

5 łyżek powideł śliwkowych

Dekoracja:

Ciastka 

Orzechy 



Biszkopt:

Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. 

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i miksować do jego połączenia. 

Następnie stale miksując dodać cienkim strumieniem kawę. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. 

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. 

Piec w 180 st około 10-12 minut. 

Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto, ostrożnie zdjąć papier i zrolować biszkopt wraz ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. 

Wypełnienie:

Na małej patelni wysypać cukier i rozpuścić go. Gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje dodać orzechy. Zdjąć z ognia i wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić. 

Śmietanę wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Dodać pralinkę orzechową i dokładnie wymieszać. 

Wykonanie:

Biszkopt rozwinąć i posmarować go powidłami. Następnie nałożyć krem orzechowy (3 łyżki odłożyć do dekoracji). Rozsmarować krem, a następnie całość zrolować. Wstawić na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie rozsmarować na wierzchu resztę kremu, udekorować według upodobań. Wstawić do lodówki na kolejne 3 godziny. Smacznego. 







10 komentarzy:

  1. Pyszności. Właśnie zabieram się za zrobienie biszkoptu, a tutaj taka propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie :) pięknie zakręcona :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, kocham takie świąteczne rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie udaje mi się ładnie skręcić rolady, muszę chyba poćwiczyć i spróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mam smaka teraz na coś słodkiego

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń