Dzień dobry:)
Witam w niedzielny poranek:)
Macie ochotę na orzechową rozkosz? Pyszna i delikatna rolada biszkoptowa z dużą ilością orzechów. Doskonała na weekend ,ale również na święta. Przygotujcie, a sami się przekonacie jak zachwyceni będą Wasi bliscy. Moja rodzinka zawsze jest zadowolona gdy na stole jest rolada. Serdecznie zapraszam i polecam:)
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek cukru ( użyłam 6)
2 łyżeczki kawy zbożowej + 2 łyżki wrzątku
Wypełnienie:
50 g cukru
100 g orzechów włoskich łuskanych
300 g śmietany 30%
2 śmietan-fix
5 łyżek powideł śliwkowych
Dekoracja:
Ciastka
Orzechy
Biszkopt:
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i miksować do jego połączenia.
Następnie stale miksując dodać cienkim strumieniem kawę. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką aby nie było grudek.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać.
Piec w 180 st około 10-12 minut.
Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto, ostrożnie zdjąć papier i zrolować biszkopt wraz ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
Wypełnienie:
Na małej patelni wysypać cukier i rozpuścić go. Gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje dodać orzechy. Zdjąć z ognia i wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić.
Śmietanę wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Dodać pralinkę orzechową i dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć i posmarować go powidłami. Następnie nałożyć krem orzechowy (3 łyżki odłożyć do dekoracji). Rozsmarować krem, a następnie całość zrolować. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozsmarować na wierzchu resztę kremu, udekorować według upodobań. Wstawić do lodówki na kolejne 3 godziny. Smacznego.
wow, wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńPyszności. Właśnie zabieram się za zrobienie biszkoptu, a tutaj taka propozycja.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :) pięknie zakręcona :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Wygląda super, kocham takie świąteczne rolady :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie udaje mi się ładnie skręcić rolady, muszę chyba poćwiczyć i spróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńAle pyszności, wygląda super:)
OdpowiedzUsuńAle słodko! :)
OdpowiedzUsuńale mam smaka teraz na coś słodkiego
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuń