poniedziałek, 21 listopada 2022

Szybka fasolka po bretońsku

Dzień dobry:)

Zaczynamy nowy tydzień. Zapewne wiele osób zastanawia się jak pogodzić wszystkie obowiązki i jednocześnie zapewnić sycący i szybki obiad dla rodziny. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą dania jednogarnkowe oraz doskonałe warzywa konserwowe. Znacznie przyspiesza pracę nad obiadem i można mieć zapas w spiżarce i użyć gdy jest potrzebne. Ale do brzegu 😁 dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na szybciutką i pyszną fasolkę po bretońsku. Wystraczy 30 minut i rozgrzewający obiad. A gdy przygotujecie ją wieczór wcześniej to efekt będzie jeszcze doskonalszy, bo jak wiadomo dania jednogarnkowe szczególnie smaczne są na drugi dzień. Zapraszam i życzę udanego tygodnia.


 



2 kiełbasy śląskie 

1 kiełbasa wiejska 

60 g boczku 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

2 puszki białej fasoli 

2 łyżki oleju 

700 ml pasatty pomidorowej

1 łyżeczka papryki wędzonej 

Sól, pieprz do smaku 

1 łyżka sosu sojowego 

2 łyżki słodkiego sosu chili 

1 szklanka wody 



Cebulę, czosnek i boczek drobno posiekać.  

Duży garnek rozgrzać  i wrzucić boczek. Przesmażyć 2 minuty i dodać cebulę z czosnkiem. 

W międzyczasie pokroić kiełbasę i dodać do garnka. Po 5 minutach przełożyć fasolę wraz z zalewą, dodać passate oraz wodę. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, doprawić do smaku  dodać oba sosy i  gotować jeszcze 10 minut. Podawać gorące, smacznego. 








17 komentarzy:

  1. super danie na szybki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na pyszną fasolkę :)
    Serdecznie pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) też tak robię fasolkę używając tej z puszki :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam od podstaw, czyli najpierw moczyłam fasolę, gotowałam itd, a teraz jest raz dwa i gotowe:)

      Usuń
  4. Mój mąż taką robi, jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze rozwiązanie gdy trzeba szybko ugotować obiad 😊 pychotka 😍

    OdpowiedzUsuń