środa, 16 listopada 2022

Wyciskane ciastka orzechowe

Dzień dobry:)

Do Wigilii zostało 38 dni, więc myślę, że to dobra pora na pierwsze pomysły świąteczne 😉 dlatego na pierwszy ogień idą proste, ale mocno orzechowe i dosyć efektownie wyglądające ciastka. Ostatnio złapałam się na tym, że w tym okresie przedświątecznym piekę więcej ciastek niż w całym roku. A moje córcie za każdym razem szybko zjadają każdą ilość. A tymi ciastkami były wyjątkowo zachwycone, zresztą ja też jestem z nich bardzo zadowolona. Zapraszam więc na pierwszy przepis I tym samym sezon wypieków świątecznych uważam za otwarty 😃🌲🌲🌲





100 g orzechów włoskich łuskanych 

120 g miękkiego masła 

50 g masła orzechowego 

1 jajko rozm.L 

5 łyżek cukru trzcinowego 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

200 g mąki 

3 łyżki śmietany 30%



Przygotować orzechy: posiekać drobno dużym nożem, następnie partiami mielić w młynku do kawy. Orzechy muszą być bardzo rozdrobnione. 

Do miski przełożyć masło, dodać cukier i miksować na jasny krem przez 5 minut. Dodaj masło orzechowe i miksować kolejną minutę. Wbić jajka i miksować do połączenia składników. Następnie dodać orzechy oraz mąkę i wymieszać do połączenia. Śmietankę dodawać łyżka po łyżce i po raz ostatni wymieszać. 

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasto tworząc kształt ósemki. 

Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić. Smacznego. 






10 komentarzy: