sobota, 20 listopada 2021

Paszteciki do barszczu last-minute

Dzień dobry:)

Święta to czas wielu przygotowań i czasem jest tak,że tego czasu nam brakuje albo zwyczajnie zapomnieliśmy, że jeszcze trzeba było coś przygotować. Paszteciki do barszczu to z pewnością jeden z ważniejszych dodatków na świątecznym stole  ,ale również ciut zajmujący czas...dlatego mam dla Was przepis idealny- paszteciki z ciasta francuskiego. Ja swój farsz przygotowywałam od początku do końca do tego przepisu, ale przed samą Wigilią na pewno skorzystałabym z przygotowanej wcześniej kapusty z grzybami ( warto by ją tylko trochę posiekać) i włożyć do ciasta i zapiec. Prawda, że prosto i szybko? Dlatego nie dajmy się stresowi przedświątecznemu, bądźmy kreatywni ,a mówiąc wprost troszkę sobie ułatwmy. Będzie z pewnością pysznie i rodzinne,a o to przecież chodzi 🙂



2 opakowania ciasta francuskiego 

400 g kapusty kiszonej

250 g pieczarek

1 cebula 

2 łyżki oleju 

Sól, pieprz do smaku 

1 jajko


Kapustę drobno posiekać i przełożyć do garnka i zalać wodą w takie ilości, aby kapustą była przykryta. Ugotować do miękkości. Odcedzić. 

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli i dusić,aż płyn odparuje. Następnie dodać kapustę i przyprawy. Dusić całość około 5 minut i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Ciasto pokroić na prostokąty średniej wielkości, na jednej połowie ułożyć farsz i zlepić drugą częścią ciasta. Dokładnie docisnąć. Z reszty ciasta wykroić foremką w kształcie choinki dekoracje i układać na wierzchu każdego pasztecika. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy pasztecik. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20-22 minut, do ładnego zrumnienienia. Smacznego. 








7 komentarzy: